Нема бриге за кориснике Хуавеја у Србији

П. Ж./Агенције

22. 05. 2019. у 12:07

Нема бриге за кориснике Хуавеја у Србији

Фото Танјуг/Ап

Услуге кинеског гиганта у нашој земљи без последица. Државна секретарка Министарства телекомуникација Татјана Матић верује да је сукоб са “Гуглом” краткорочан и пролазан

СУКОБ гигантских размера између америчке администрације и кинеске компаније "Хуавеј" неће имати негативне последице по кориснике услуга овог гиганта у Србији, истакла је државна секретарка Министарства телекомуникација Татјана Матић.

Након првобитне најаве да "Гугл" прекида све везе са "Хуавејом", амерички гигант, ипак, планира наставак сарадње са кинеским гигантом, најмање у наредних 90 дана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Gugl ukinuo Huaveju licencu za Android; Huaveji odgovorio: Nastavljamo po starom, servisiraćemo svoje uređaje

- Сукоб се неће одразити на нашу сарадњу, која је вишегодишња и која се налази у оквиру иницијативе "Појас и пут" - рекла је у среду Матићева истичући да Србија чак планира унапређење сарадње с "Хуавејом".

Државна секретарка наглашава да се односи две велике силе, Кине и САД, преламају преко кинеске компаније и истиче да верује да је овај сукоб краткорочан и пролазан.

- "Хуавеј" је један од највећих брендова у Србији. И не очекујемо да ће потрошачи на било који начин бити оштећени - тврди Матићева. - Ова кинеска компанија са више од 40 земаља има уговоре на спровођењу најразличитијих пројеката. Од тога чак 23 земље Европске уније имају сарадњу с "Хуавејом", и они би требало да буду забринутији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Gugl" odložio rampu "Huaveju"
И ПАНАСОНИК ПРЕКИДА САРАДЊУ СА ХУАВЕЈОМ

Јапанска мултинационална компанија Панасоник одлучила је да суспендује испоруку одређених компонената кинеском произвођачу телекомуникационе опреме Хуавеј, након што су САД увеле тој компанији рестрикције на извоз.

"Број производа који су погођени (том одлуком) је ограничен и тешко да ће бити икаквог утицаја на зараду", тврди неименовани представник Панасоника.

Према наводима сајта "Никеи Ејжан Ривју", компоненте које су у питању су повезане са паметним телефонима.

Панасоник испоручује делове за телефоне Хуавеја.

Претходно је данас британски призвођач чипова АРМ саопштио да се придржава одлуке САД-а којом је кинеском Хуавеју блокиран приступ америчкој технологији.

Хуавеј, као и Епл и произвођач чипова Калком, користе АРМ-ове шеме за развијање процесора за напајање својих паметних телефона.

Би-Би-Си је раније данас пренео да је АРМ, који је у власништву јапанске Софтбанке, наложио свим запосленима да обуставе све активне уговоре са Хуавејем након што су САД додале ту компанију на "црну листу" предузећа са којима америчке фирме не треба да послују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Aleksandar A.

22.05.2019. 12:29

Retko kada imam komentar na bilo koga iz vlasti... Ali, žena koja odiše pristojnošću, vedrinom, kulturom i pravom ženstvenošću i lepotom. Uživanje je kada dođe u radnju u kojoj radim da je uslužim, žena je van ovog vremena.

Србин пише ћрилицом

22.05.2019. 12:52

Како неће? Поскупеће гориво. Било које дешавање у свету утиче на формирање цене горива у Србији.