ДАНАС један динар више, сутра још један. Из дана у дан специјалне врсте хлеба у српским пекарама су све скупље. Уз векне, полако расту и цене пецива. У односу на почетак године, поједине врсте хлеба су поскупеле за најмање 20 одсто. Нову рачуницу произвођачи правдају поскупљењем пшенице, брашна, али и већим трошковима које имају за гориво, воду, струју...

Прочитајте још: НОВИ НАМЕТИ: Хлеб поскупљује 5 динара

Поскупљење се највише одразило на хлебове припремљене од брашна различитих житарица и уљарица, који су обогаћени разним састојцима као што су цело семење, мекиње, пахуљице, клице житарица, зачини... Најјефтиније паковање оваког хлеба од 300 грама доскоро је коштало 100 динара, а сада је цена минимум 120. За исто паковање обогаћених врста хлеба сада се у појединим пекарама тражи и до 300 динара.

Прочитајте још: Цена хлеба још одолева, пшеница од летос поскупела за 30 одсто

Према речима Зорана Пралице, председника Уније пекара Србије, поскупљења су последица раста цена пшенице на берзи. Хлебно зрно је, како каже, са 16 динара поскупео на 23 динара.

- Тако да је могуће да је код неких произвођача дошло до корекције - истиче Пралица. - Пшеница је берзанска роба према којој се морамо управљати. Раст од 40 одсто цене пшенице од жетве је значајан раст, а имамо и друга поскупљења. Порасле су и цене горива, већи су нам рачуни за воду, струју, гас... Тако да то мора да се одрази и на наш производ.

Он каже да упркос свему Србија има најјефтинији хлеб у региону.

- Бела векна хлеба од 500 грама, познатијег као "сава", код српских произвођача кошта просечно 35 динара - каже Пралица. - У Босни хлеб кошта 70 динара, а плате су тамо ниже него у Србији. Хлеб је толико јефтин у Србији да је постао забава за политичаре. Чак и када би поскупела векна за 20 динара, то би се на потрошачку корпу одразило три до четири евра. Наше цене белог хлеба су далеко од тржишне, која би тренутно износила око 70 динара.

ГДЕ ЈЕ "САВА"

ОТКАКО је укинута уредба о цени белог хлеба "сава" којом је држава контролисала не само цену, већ и количине векни, делује као да је на рафовима мање овог јефтиног хлеба. Пекари су имали обавезу да 40 одсто асортимана чини "сава". Сада овог хлеба има само у јутарњим сатима.

- Пекари месе по потребама тржишта - прича Пралица. - Колики су захтеви, толике су и количине. Чињеница је да је потражња за белим векнама мања него ранијих година. Сви се труде да се хране здравије, јер лекари стално апелују да се избегава бело брашно.