Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је данас да је Србија већ постала центар иновација југоисточне Европе и позвао учеснике 23. Интернационалног конгреса из пројектног менаџмента да своје пројекте реализују у нашој земљи.

Поповић је, обраћајући се експертима из 20 земаља који учествују на конференцији у Београду, представио резултате Србије из протеклог периода, као и потенцијале наше земље у области информационо-комуникационих технологија, стартап бизниса, пројеката...

Истраживања, рекао је Поповић, показују да најразвијеније економије у свету више од 30 процената свог БДП-а остварују кроз раличите пројекте.

Министар је учеснике из света подсетио на постојање дуге традиције инжењерства у Србији, као и на великане српске науке попут Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића...

"Ови примери показују да наша земља, иако није велика, има снагу и идеје које могу да мењају курс цивилизације", истакао је Поповић указујући на значај образованог кадра који чине темељ иновација у Србији.

Поповић је рекао да је наша земља у прошлој години имала извоз ИТ услуга вредан 1,2 милијарду евра и да је то први пут да је овај сектор премашио вредност извоза аграра.

Све промене протеклих година у Србији, каже министар, показују да се структура наше економије мења, а да су за то заслужна улагања у индустријске и научне паркове широм земље, иновационе и "стартап" центре.

"Желимо да развијамо екосистем у којем велике компаније и ''стартапи'' могу да сарађују и буду партнери јер ће то осигурати већи раст и нова радна места", каже Поповић и додаје да се затим на тај начин попуњава буџет из којег се опет средства дају за образовање младих инжењера и новац за подршку њиховим иновативним идејама.