ДАН након свечаног отварања новог ауто-пута кроз Грделичку клисуру, путници нису крили одушевљење подухватом који су направили грађевинари из Србије, Републике Српске, Бугарске и Шпаније.

- Нови ауто-пут чува људске животе. Често пролазим овом деоницом, па сам био сведок тешких саобраћајних несрећа. Колико год да пазите, у клисури сте стављали "главу у торбу", јер су многи возачи непромишљени и брзоплети - прича нам камионџија из Македоније.

Возачи са којима смо разговарали препуни су позитивних утисака о изведеним грађевинским радовима, али и због новог погледа на прелепу Грделичку клисуру. Сада, када у њој нема грађевинских машина, она делује потпуно питомо, а ауто-пут оставља утисак као да је одувек био њен део. Прва возила јужним краком Коридора 10, кроз клисуру, прошла су у суботу, сат пре поноћи.

- Мало је рећи да сам одушевљен. Често пролазим овуда. Сада имате пут какав се може видети у Швајцарској и Аустрији. Све је идеално, а вожња је провод - смеје се Грк који живи и ради у Немачкој, а затекли смо га, на паузи, на паркингу мотела "Предејане".

Његове утиске деле и многи наши грађани са којима смо разговарали на петљи код Владичиног Хана.

Прочитајте још - ВУЧИЋ СВОЈОМ ШКОДОМ ОКТАВИЈОМ ВОЗИО КРОЗ КОРИДОР 10: Србија мора наставити да се такмичи са самом собом

- Чекали смо деценијама, али смо данас уживали у вожњи. Као да се нисмо возили Србијом, већ Немачком или Аустријом, или као у Грчкој, када возите према Крфу - кажу Ненад Младеновић и Синиша Веригић из Врања.

Милета Николетић из Младеновца је често на точковима. И он је задовољан, посебно тунелима и вијадуктима.

- Сада је одлично. Прошао сам старим путем пре два дана до Сурдулице. Било је ужасно. Због гужве, путовао сам дуже од пола сата. Сада је то друга прича. Много значи. Путујем стално и знам колико је важно када имате добар пут. Тунели су ме подсетили на оне у Италији - истиче Милета.

Група бајкера из Власотинца и Лесковца је искористила леп дан да први пут прође новим ауто-путем. Тек онако, без икаквог повода или циља.

- Мени је дивно. Све је много безбедније, а вожња је бржа - каже Горан Стојков из Власотинца, а његов колега Божидар Таскаловић додаје да је цела траса прелепа, али да су посебан утисак оставили тунели Предејане и Манајле, чија је укупна дужина 2,8 километара.

Бајкери из Власотинца


У њима, каже, све функционише беспрекорно. И Александар из Ниша, кога затичемо у Владичином Хану, задовољан је и каже да је све за "чисту петицу".

Отварање ауто-пута је само кратак предах за извођаче радова. За њих у Грделичкој клисури има посла до краја године. Треба уредити околину модерне саобраћајнице, али то неће угрожавати одвијање саобраћаја. Сва мерења која су уследила после прошлогодишњег рушења једне од косина показају да је стање на свим објектима стабилно, али ће радници наставити посао на додатној стабилизацији неколико косина. Мештани очекују да држава поправи магистралу, локалне путеве и мостове који су коришћени у време изградње Коридора 10. Такво обећање добили су у суботу од председника Вучића лично.

Александар из Ниша није крио одушевљење / Фото И. Митић


МОТЕЛ ХРАНИ ПОЛА ПРЕДЕЈАНА

ПОПУЛАРНИ мотел "Предејане" је "жила куцавица" овог места, па у овом објекту и целом месту очекују да виде како ће се отварање новог ауто-пута одразити на њихово пословање. До мотела "Предејане" је могуће доћи петљом, одмах после изласка из истоименог тунела. Петља је удаљена 1,7 километара од објекта, према Врању. Путници намерници могу да користе и петљу код Грделице, па да магистралом дођу до мотела, а да путовање ка југу наставе прикључењем на нови ауто-пут.

- Број гостију ће се сигурно смањити. Од мотела не очекујем добит, већ само приходе који ће бити довољни да задржим постојеће раднике чија је егзистенција везана за мотел. Трудићемо се да и додатним садржајима привучемо туристе - каже Драган Павловић, власник мотела.

ВУЧИЋ: КАД СЕ РАДИ, ТУ ЈЕ РЕЗУЛТАТ


НА инстаграм-налогу председника Србије Александра Вучића у недељу је објављена порука.

- Нешто радите и градите, и за то вам је потребно време и онда се покаже резултат - порука је објављена након што је у суботу отворен јужни крак Коридора 10 кроз Грделичку клисуру.

Уз поруку је објављен и кратак видео на коме се види да се и председник Вучић у суботу увече у свом ауту, "шкоди октавији" провозао тим путем. Председник је у видеу још нагласио:

- Мислим да сте видели другачију Србију, успешнију и модернију за коју смо веровали да можемо да је направимо. Србија мора да настави да се такмичи са собом и са својим манама, али и да се такмичи са свима.