Министар финансија Синиша Мали изјавио је у недељу да нема разлога да грађани страхују од повећања цене електричне енергије и да је током састанка са делегацијом ММФ-а која је у посети Србији јасно стављено до знања да томе нема потребе да се разговара.

"То јесте била тема, али јасно смо ставили до знања да о томе не разговарамо, нити има потребе, тако да је ММФ то прихватио и то ће бити саопштено у уторак на конференцији за новинаре", рекао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Он је рекао да је ММФ потвдио да је Србија на стабилном путу развоја, раста и да су спроведене више него успешне реформе.

"Најтеже мере су иза нас, пред нама је да видимо како још да растемо", рекао је Мали.

Он је рекао да се сва улагања у путну и железничку инфраструктуру мере милијадама и да је то важно за бољи живот грађана, али и долазак инвеститора.

Прочитајте још - Синиша Мали: Биће новца за веће плате и пензије

Како је навео, сваки данар улагања у путну и железничку инфраструктуру враћа се дупло.

"Основа наше економске политике је финансијска консолидација, води се рачуна о сваком динару али и политици раста", рекао је Мали.

Он је навео да је ове године у буџету издвојено 220 милијарди динара за капиталне инвестиције, највише до сада и да је једна од тема разговара са ММФ-ом како да се још више повећају та улагања.

Нови подаци Еуростата показују стопу раста 4,3 одсто БДП и по томе је Србија у првих десет земаља у Европи, подсетио је министар.

Мали каже и да су процене ММФ и Светске банке да ће Србија у наредне цетири године бти доминантна економија када је раст у питању и да СБ процењује да тај раст може бити и седам одсто.

"ММФ ће потврдити да остајемо при стопи раста и пројекцији од 3, 5 одсто за ову годину, а с друге стране гледамо како да најбоље искористимо новац који имамо како бисмо јоса више инвестирали и наша економија расла. Велики део новца ићи ће у инвестиције, а настављамо са политиком растерећења привреде и трошкова везано за порезе на плате. О томе разговарамо са ММФ и нама је најважнија тема била како пронаћи нове изворе раста", рекао је министар.

Он истиче и да није добро драстично повећање минималне цене рада које је актулено у неким земљама у региону јер сада компаније из тих земаља зову и желе да преместе пословање у Србију.

Како је рекао, инвестиције, односно инвеститори не трпе непредвидивост у пословању и такве шокове.

Мали је рекао да постепено треба ићи на повећање плата и пензија и додао да је прошле године минимална цена рада у Србији повећана за 8, 6 одсто, а стопа раста економије била је 4, 3 одсто.

"То је бољитак за запослене, а наставићемо са том политиком и ове годне", рекао је Мали.

Министар финансија рекао је и да резултати у прва четири месеца ове године показују да имамо буџетски суфицит од 5, 5 милијарди.

То нам даје за право да наредне године можемо више новца издвојити за плате и пензије , поручио је Мали.

МАЛИ: УЛАГАЊА У ИНФРАСТРУКТУРУ ЗНАЧЕ И БОЉИ ЖИВОТ ГРАЂАНА

Аутопут на Коридору 10 који је завршен у Грделичкој клисури огроман је подухват и успех српске грађевнске индустрије, који ће допринети како бољем квалитету живота грађана у том делу земље, тако и доласку нових инвестиција, и расту БДП, оценио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је истакао да улагања у путну и железничку инфраструктуру произилазе из одговорне економске политике, чија је основа финансијска консолидација и политика раста.

Гостујући на телевизији Прва, Мали је рекао да таква улагања доприносе већем БДП, што за грађане значи бољи животни стандард.

"Веома сам импресиониран завршеним ауто-путем. Синоћ касно сам се вратио из Грделице, то што је урађено је величанствено. Урадили смо невероватну ствар, после 48 година успели смо да завршимо Коридор 10, да кроз Грделичку клисуру прође ауто-пут.

Поносни смо, то је велики подухват наше грађевинске индустрије и велики успех", рекао је Мали.

Он је додао да је то огроман подухват наше грађевинске индустрије, који ће значити више саобраћаја, и бољу безбедност.

Министар је објаснио да је Коридор 10 изузетно важан, и представља почетак једне лепе будућности, и основ за веће инвестиције.

"Коридор 10 је важан и то је почетак лепше будућности за југ земље, поготово сада можемо тражити и већи број инвеститора у том делу, као и да млади остају и граде своју будућност на југу Србије", рекао је Мали.

Он је најавио да ће до краја августа бити отворен и источни крак Коридора 10, ка Бугарској, наредног месеца аутопут од Обреновца до Чачка, а касније до краја године од Сурцина до Обреновца.

МАЛИ: СРБИЈА ДО 2023. ГОДИНЕ ДОМИНАТНА ЕКОНОМИЈА У РЕГИОНУ

Процене Светске банке и ММФ су да ће до 2023. године Србија бити доминантна економија у региону, са стопом раста од четири одсто, а Светска банка чак предвиђа да тај раст може достићи и седам одсто, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Министар је за ТВ Прва рекао да је у прва четири месеца остварен буџетски суфицит од пет милијарди динара, што значи да ће бити више новца за плате и пензије и да је циљ да се подигне квалитет живота у Србији.

"Видећемо у септембру какви ће бити резултати. Велики део новца предвиђен је за инвестиције, али настављамо и са растерећењем привреде, смањењу пореза и доприноса. Између осталог, са ММФ и о томе разговарамо. Највећа тема за нас је како да пронађемо нове изворе раста. Са њима смо потврдили да остајемо на стопи раста од 3,5 одсто, али неопходно је још више инвестиција да би наша економија још више расла. Управо улагања дижу нашу економију, стварају услове за више новца како би расле плате и пензије", рекао је Мали.

Министар је истакао да је Еуростат јасно дао преглед стопа раста у Европи за 2018. годинм и да је Србија по томе међу топ десет земаља у Европи.

"Процене су Светске банке и ММФ да ће до 2023. године Србија бити доминантна економија у региону и предвиђају стопу раста од четири одсто. Светска банка чак предвиђа да можемо достићи и седам одсто", рекао је Мали.

Министар је рекао и да ће завршна конференција са ММФ-ом бити одржана у уторак и закључио да су најтеже мере иза нас.

„Сада треба да се радујемо новим победама. Наставићемо са овом политиком да би наша земља напредовала. Све ово радимо због наше деце, да би наставили да граде сигурну будућност у Србији", закључио је Мали.

Ове године у буџету је предвиђено 220 милијарди динара за капиталне инвестиције, рекао је Мали и додао да са Међународним монетарним фондом (ММФ) разговарамо како да још више повећамо улагања, јер се то враћа дупло у наш БДП.

Мали се осврнуо и на учешће српске грађевинске индустрије у изградњи ауто-путева и других капиталних инвестиција у Србији.

„Запошљава се српска грађевинска индустрија. Наши грађевинари су завршили Коридор 10. Такође, наши радници раде и у Београду на води. Управо кроз ангажовање грађевинске индустрије, ради целокупна индустрија и то доприноси расту БДП-а. И кинеске компаније такође ангажују као подизвођаче српске фирме", рекао је Мали.

Он је подсетио да је привредни раст прошле године био 4,3 одсто, што је једна од највећих стопа раста у Европи.

"Када погледате шта доприноси расту БДП-а, осим потрошње и индустрије, доминантан је раст грађевинске индустрије. Сваки вид улагања доводи нове инвестиције, јер не заборавите, нема улагања уколико немате добре путеве. Инвеститори желе да виде да њихова роба или сировине брзо долазе до фабрика, као и да њихови производи брзо могу да се извезу из Србије. По том питању урадили смо много, највише у региону, то резултати и показују", изјавио је Мали.