Председник Србије Александар Вучић вечерас је у Владичином Хану, код моста Врла, који је осветљен у бојама српске заставе, уз ватромет, свечано отворио последњу деоницу аутопута на јужном краку Коридора 10 кроз нашу земљу, у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури.

Вучић се обратио грађанима и поручио да је Србија успела да изгради све што генерације нису могле и да треба да будемо поносни најепшим мостом и аутопутем који Европа има, а који ће бити за нашу децу и будућност.

"Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема лепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и нема поносније земље од Србје и нема народа који попут нашег може да каже да је успео толико да изгради и промени себе и своју земљу као што смо ми успели у протеклих неколико година", нагласио је председник Вучић, не кријући радост:

"Киптим од срећа, радости и поноса, за овако нешто велико, моћно и лепо, што надилази наше снове", казао је председник.

Прекидан скандирањем грађана који су присуствовали свечаности, "Ацо, Србине", Вучић је рекао да не би веровао да му је неко пре неколико година рекао да ће овако лепо да буде у Владичином Хану.

Цитирао је Иву Андрића који је писао: "Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубиљих тежљи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка".

У праву је био велики писац, рекао је Вучић, нису сви километри ауопутева и свега што се гради нешто што је случајно.


Свечаности отварања аутопута присуствовао је велики број грађана, чланова Владе Србије, дипломатског кора, представника локалних самоуправа и управних округа, привредника и других гостију.

Присутвовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Приређен је културно-уметнички програм који је почео интонирање химне Србије, а грађани су могли преко видео бима да виде како су се одвијали радови на градњи аутопута.
Србија ће са отварањем деонице ауотпута у Грделичкој клисури имати повезан аутопут од севера до југа, на целој главној траси Коридора 10 од Батроваца на граници са Хрватском до Прешева на граници са Македонијом, као и северни крак од Хоргоша ка југу.

На укупно 26,3 км, на веома тешком терену, савладано је успешно девет великих косина, изграђена петља Предејане, два тунела Предејане и Манајле укупне дужине 2,8 км и 36 мостова, али и регулисано шест километара корита Јужне Мораве.


Са отварањем тог дела Коридора 10 од Ниша до Солуна ће моћи да се стигне за око три сата.

Јужни крак Коридора 10 кроз Грделичку клисуру је јединствен и по петљи Предејане једина у Србији и на Балкану цела на мостовским конструкцијама изнад реке.

Коридор 10 је један од најважнијих паневропских саобраћајних коридора који пролази кроз Србију и повезује Аустрију, Мађарску, Словенију, Хрватску, Србију, Бугарску, Македонију и Грчку, чија је изградња почела још 1970. године у бившој СФРЈ.


Траса аутопута кроз Грделичку клисуру најтежа је деоница јужног крака Коридора 10, а њена вредност је 350 милиона евра.

Пројекат градња аутопута у Грделичкој клисури су финансирали зајмовима Европска инвестициона банка и делом Светска банка.

Изградња ауто-пута кроз Грделичку клисуру је најкомпликованији пројекат код нас, али и у Европи, због геологије. На тим деоницама уграђено је 250.000 тона асфалта, склоњено 650.000 кубика камена.

Јужни крак Коридора 10 у Србији је дуг 74 километара, а радови на најтежој деоници у Грделичкој клисури трајали су шест година.


На тој деоници су изграђена два тунела, Предејане и Манајле, укупне дужине 2,8 км, минирана су брда да би се природа укротила и "исправљало се" и корито Јужне Мораве.

Аутопут кроз Грделичку клисуру се састоји се од две мање деонице: Грделица - Царичина Долина око 12 км и Царичина Долина - Владичин Хан од 14,3 км.

У Грделичку клисуру уграђено је 560.000 тона асфалта, а укупна дужина свих потпорних конструкција износи око 15 км.

Природа на овој деоници, показала је посебно своју ћуд на Косини 2, где се обрушио део брда, па су грађевинари морали да изграде галерију са 110 бетонских носача, уграђено је 7.000 тона арматуре а уклоњено 170.000 кубних метара земље.

На Косини 3, на клизишту које је једно од најзахтевнијих на овој деоници, ископано је преко 500.000 кубних метара земље...

Тунел Манајле, тренутно најдужи друмски тунел у Србији, дужине је 1.808 метара, а после њега наилази се на мост Џемен до, чија је дужина 521 метар.

Такође, о управљању свим безбедносним системима у тунелима бринуће тим техничких лица 24 сата 365 дана у години у техничко-оперативном центру.


Мост Врла дужине 645 метара је уједно најдужи и највиши мост на јужном краку Коридара 10, чији је највиши стуб висине 62 метра.

Мост Врла је рађен уз помоћ "лансирне решетке", а протеже се преко реке Врле и државног пута Владичин Хан - Сурдулица.

Мост је на 14 распона дужине по 45 метара, које савладава укупно 140 носача висине 2,20 метара, дужине 44 метра и тежине од 87 тона сваког, што даје укупну дужину свих носача - греда од 6.160 метара и тежину од 12.180 тона.

На том мосту специјална врста светиљки омогућава миллион нијанси различитих боја.


ДОДИК: ВЕЛИКИ КОРАК ЗА СРБИЈУ

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да је отварање јужног крака Коридора 10 велики догађај за Србију, успех који се очекивао деценијама и доприноси интеграцији читавог региона на добробит свих који у њему живе.

Додик је, на свечаности поводом отварања аутопута, код моста Врла, захвалио председнику Александру Вучићу на томе што је иницирао да Србија и РС заједно обележавају велике историјске догађаје, али и велике радне победе.

Додао је да је недавно у РС отворен пут Бањалука - Добој, од 72 километара и да настављају да граде путеве у Српској, са тим што је данашњи догађај у Србији подстрек и за њих.

Аутопут кроз Грделичку клисуру је деценијски, генерацијски успех, нешто сто су дуго чекали и Србија и цео српски народ, и оно што остаје генерацијама, подвукао је Додик.

"Сигурно би генерација која се налази на челу Србије била срећнија да је то неко урадио пре њих, али успешни политичари се мере оним што оставе иза себе, а не само оним шта причају", истакао је он.

Додик је напоменуо да оно што је направљено нико не може да не види.

"Ово је интеграција Србије, Северне Македоније, читавог региона на добробит свих људи. Ово је нешто што мења перспективу овог народа и ове државе", рекао је Додик.

Аутопутевима људи долазе, а оним малим путевима људи одлазе, указао је Додик.

Честитао је на успешном великом подхвату свим грађанима Србије, који је, каже, доказ да можемо тако нешто да направимо.

Захвалио је на позиву да буде део вечерашњег свечаног историјског тренутка, јер ће у аналима Србије ово остати забележено као велики успех ове генерације, на челу са председником Вучићем.

Изразио је и задовољство што је у радовима на најтежој деоници Коридора 10 кроз учествовала и фирма из РС, те захвалио што је Србија имала поверење у њих.

ГРАЂЕВИНАРИ НАЈЗАСЛУЖНИЈИ, ВЕЛИКА ШКОЛА ЗА НАС

Аутопут на Коридору 10 који смо завршили данас у Грделичкој клисури показује како можемо да премостимо све тешкоће и када нико у то не верује, изјавио је председник Србије Александар Вучић на траси новоизграђеног аутопута код Косине 2, где се раније више пута обрушавао потпорни зид.

"Грађевинари су најзаслужнији, а држава је обезбедила финансије и изборила се са безброј проблема током градње. Јужни крак је за нас и наук за будућност како да радимо и избегнемо грешке", рекао је Вучић и замолио медије да представе јавности подухват који је изведен.

Како је рекао, сви знају шта има у неким другим земљама и градовима, али не знају шта имамо у Грделици, Бујановачкој бањи, Вршцу, Суботици...

"Ово ће бити прилика за добар транзитни саобраћај, али и да грађани упознају своју земљу. Власина није никад била ближа, сви могу да упознају своју отаџбину. Овај аутопут је симобл како можемо да савладамо препреке".

Вучић је честитао свима који су учествовали у том пројекту на огромном успеху.

"Сви ће моћи да говоре својој деци и унуцима за овај догађај, оно што је историја, посто је ово најтежи део аутопута", нагласио је председник.

Како је рекао, није важан аутопут само због лепоте већ и због инвеститора који ће долазити, страних и домаћих, због уштеде новца и нижих транспортних трошкова.

Вучић је нагласио да тај аутопут чини да људи буду богатији и успешнији.

Такође, додао је да ће Коридор 10 много означити целој Србији и подићи животни стандард грађана.


"Овако се показује како држава враћа новац грађанима, да виде будућност у својој земљи. Да се нова нада појави", поручио је Вучић.

Каже да су сви хтели да граде аутопут у равници и да се хвале, док ова власт гради аутопутеве у Грделичкој клисури или на Коридору 11 од Прељине до Пожеге, која је исто веома тешка за градитеље.


Нагласио је да наши аутопутеви нису ништа лошији у односу на оне у Швајцарској и Аустрији, већ напротив.

"Прошао сам свуда и нисам видео ништа боље аутопутеве негде другде", додао је.

Казао је да треба урадити и локалне путеве.

Председник истиче да је ово велики дан за целу Србију и да је поносан на оно што је урађено, јер ће то остати за будуће генерације.


"Неће се људи сећати за 30 година да ли смо за пет година увећали БДП за шест или седам милијарди, а неки нису ни 700 милиона за својих пет-шест година. Сећаће се онога што остаје иза нас - путева, болница, школа. То је будућност Србије", рекао је Вучић.

Како је додао, у Грделицу је стигло неколико мањих инвеститора, али ће бити потребно за овај део Србије обезбедити једног текстилоног инвеститора.

"Да пробамо да задржимо народ у овом прелепом делу наше Србије", рекао је Вучић.


ВУЧИЋ С РАДНИЦИМА У ГРДЕЛИЦИ: ЧЕКАЈУ ВАС НОВИ ПУТЕВИ..


Председник Александар Вучић обишао је данас локацију Косина 2 на Коридору 10, где је поразговарао са радницима који су савладали косину која је изазивала много проблема и поручио им да аутопут изгледа величанствено.

Упитао је раднике да ли им је било тешко и да ли су сада задовољни, на шта су они потврдно одговорили.

Појаснили су му да је заштитна галерија један од најлепших објеката на Коридору, и предочили му како су текли радови и на који начин је Косина савладана.

Неки од радника рекли су му да долазе из Беле Паланке, Сурдулице и Црне Траве, на шта је председник констатовао да су радници често из тих места, и уз осмех додао да "нема грађевинца без Црне Траве".


Председник им је захвалио на преданом раду, јер су урадили велику ствар за Србију и додао да ће њихова деца знати да су они завршили Коридор 10 и да треба да буду поносни на то.

"Сад има много новог посла. Ако сте мислили да ћете да се одмарате, тешко", нашалио се Вучић и подсетио да ће се градити аутопут од Батроваца ка Кузмину и Сремској Митровици, јер како је истакао, нећемо да стајемо са послом, јер је жеља да се премрежи Србију.

Како је рекао, остаје још много ствари, да се за два-три месеца отвара Ниш-Пирот-Димитровград-Градина, а до краја године Сурчин-Чачак.

"Све што смо маштали и сањали сада остварујемо", поручио је председник.

На констатацију новинара који прате обилазак да је јужни крак завршен, али да ће проблем и даље задавати дуго чекање на границама и упитан да ли ће ускоро да постоји и једна граница као би се смањиле гужве, Вучић каже да је за потребан полтиички договор.


"Ми са Балкана треба разумемо да можемо да будемо снажији ако смо заједно и ако јединствено наступамо према Европи. Морамо другачије да боримо за своју будућност. За то је потребно време", рекао је он.

Истакао је да морамо да се боримо за саобраћај, јер су Бгарска и Румунија "узели" на своје путеве, али додао да ће се Србија са јужним и источним краком и целим Коридором 10 изборити.


"Имаћемо 67 милиона, са 32 милиона од пре три године, али док кроз Србију не буде пролазило 120 милиона возила то неће бити довољан успех", рекао је Вучић и додао да су важни и путеви ка БиХ и Црној Гори.

Вучић је радницима пожелео срећу, да имају већа примања и још више посла.ВУЧИЋ: МНОГО САМ СРЕЋАН


Вучић је стигао је данас око 17.30 сати у Грделицу, на локацију Косина 2, на последњој и најзахтевнијој деоници аутопута на јужном краку Коридора 10, која је изазивала много проблема, а на којој је подигнуто 36 мостова и два најдужа тунела.

Са Вучићем су стугли и премијерка Ана Брнабић и чланови владе, као и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.


"Много сам срећан због народа који овде живи", рекао је Вучић.

Пренео је и да је поразговарао са министрима, у аутобусу којим су стигли заједно са њим, да им је рекао да се данас живи брзо, да људи имају своје проблеме, али да морају да имају увек на уму колико је велика ствар која је направљена - изграђено је нешто што није могло за 75 година, те да се не осврћу на оне који су злонамерно "добацивали", јер ће и они и њихова деца да се возе овим аутопутем брже и безбедније него до сада.

Председник ће након разговора са извођачима обићи целу трасу последњег дела Коридора 10, дугу 26,3 километра, возећи се отвореним аутобусом.


На Косини 2 председника су сачекали министарка грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, представници инвестотора, извођача радова, радници, као и бројне медијске екипе.

Прочитајте још - Вучић о Коридору 10: Завршили оно што нико годинама није успео

На галерији Косине 2, која је дуга 150 метара, постављен је транспарнет на коме су фотографије Александра Вучића и Милорада Додика и натпис "Светло на крају тунела", као и заставе Србије.

Заставе су постављене и на расвети поред аутопута.

БРНАБИЋ: КОРИДОР СИМБОЛ ПОВЕЗИВАЊА СА ЕВРОПОМ


Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да завршетак Коридора 10 има симболично значење - њиме се повезујемо са Европом, где нам је и место, а то је истовремено прекретница за земљу, која показује да завршава започете пројекте.

"Бескрајно сам срећна и поносна на овај подухват, срећна сам и поносна што завршавамо јужни крак Коридора 10 и тај велики подухват кроз Грделицу. Желим да честитам свим грађанима јер је ово за све грађане историјски дан", рекла је премијерка на петљи Предајане коју је обишла заједно са председником Србије Александром Вуцицћем и министрима у Влади.

Како је рекла, данашњи дан треба симболично да нам послужи као прекретница:

"Да наша земља завршава ствари, започете пројекте, да не одустајемо и кад је најтеже, да смо упорнији него икад, борбенији кад је најпотребније, да немамо изговоре за неуспехе већ да идемо храбро напред."


Због тога мислим, додала је, да је Коридор 10 симбол свега што је Србија данас и што ће бити у будућности.

"Хвала грађевинским радницима, инжењерима, свима који су учествовали у овом подухвату, министрима у влади, који су радили ово много пре него што сам се ја придружила влади. Поносна сам што сам део овог тима, тима Александра Вучића, који је увео нови начин рада. Настављамо даље, поносна сам што не стајемо овде, што смо јуче покренули изградњу путу Прељина-Пожега, што ускоро почињемо Моравски коридор", рекла је Брнабић.

ПРЕДСЕДНИЦИ ОПШТИНА ВУЧИЋУ: АУТОПУТ НАМ ПУНО ЗНАЧИ


Председник Србије Александар Вучић састао се данас на Коридору 10, код новоизграђене петље Предејане, са председницима управних округа, градонацелницима, председницима општина и привредницима тог деле земље, који су истакли да са завршетком аутопута у Грделици грађани добијају бољу и бржу везу са остатком Србије и околним земљама.

Иначе, петља Предејане јединствена по томе што је једина у Србији и на Балкану целом дужином на мостовским конструкцијама изнад реке.

Вучић се заједно са премијерком Аном Брнабић поздравио са председником општине Владичин Хан Гораном Младеновићем, који је истакао да са завршетком Коридора 10 грађани добијају, како је рекао, "везу са светом" и изразио очекивање да ће све општине на југу имати већи промет људи, робе и капитала.

"Сви градови на рути Коридора 10 ће наћи своју рачуницу. Добијамо везу Исток - Запад и тако ћемо учврстити везу са земљама које су нам пријатељи.

Александар Вучић и дипломатски кор,фото И.Митић


Од када знам за себе слушам причу о Коридору 10...", рекао је Младеновић.

Нагласио је,такође, да је завршетак аутопута у Грделичкој клисури чудо, као и да се чуда све чешће дешавају од када Србију води председник Вучић.

"Ко у чуда верује чуда и ствара", додао је председник општине Владичин Хан.

Вучић је, такође, поздравио власник мотела Предајане, затим власника Алко групе Мирољуба Алексића и додао да је Алексић највећи послодавац на југу Србије.

Поздравио је и инвеститора из Турске и најаваио да ће турски инвеститор у у септембру имати "велико отварање" погона у Лесковцу.


О КОРИДОРУ 10


Србија отварањем последње деонице аутопута на јужном краку Коридора 10 има повезан аутопут од севера до југа, на целој траси, од Батроваца на граници са Хрватском до Прешева на граници са Македонијом.


На укупно 26,3 км, на веома тешком терену, савладано је успешно девет великих косина, изграђена петља Предејане, два тунела Предејане и Манајле укупне дужине 2,8 км и 36 мостова, али и регулисано шест километара корита Јужне Мораве.

Са отварањем тог дела Коридора 10 од Ниша до Солуна ће моћи да се стигне за око три сата.

Источни крак Коридора 10 од Ниша до границе са Бугарском код Димитровграда биће, како је раније најављено, потпуно завршен за око три месеца.

Вучић је најавио да ће отварању целог јужног крака Коридора 10 кроз Србију присуствовати и премијер Северне Македоније Зоран Заев.


Јужни крак Коридора 10 кроз Грделичку клисуру јединствен је, између осталог, и по томе што је петља Предејане једина у Србији и на Балкану цела на мостовским конструкцијама изнад реке.

Коридор 10 је један од најважнијих паневропских саобраћајних коридора који пролази кроз Србију и повезује Аустрију, Мађарску, Словенију, Хрватску, Србију, Бугарску, Македонију и Грчку, чија је изградња почела још 1970. године у бившој СФРЈ.

Траса аутопута кроз Грделичку клисуру најтежа је деоница јужног крака Коридора 10, а њена вредност је 350 милиона евра.

Пројекат градње аутопута у Грделичкој клисури су финансирали зајмовима Европска инвестициона банка и делом Светска банка.

Изградња ауто-пута кроз Грделичку клисуру је најкомпликованији пројекат код нас, али и у Европи, због геологије. На тим деоницама уграђено је 250.000 тона асфалта, склоњено 650.000 кубика камена.


Јужни крак Коридора 10 у Србији је дуг 74 километара, а радови на најтежој деоници у Грделичкој клисури трајали су шест година.

На тој деоници су изграђена два тунела, Предејане и Манајле, укупне дужине 2,8 км, минирана су брда да би се природа укротила и "исправљало се" и корито Јужне Мораве.

Аутопут кроз Грделичку клисуру се састоји се од две мање деонице: Грделица - Царичина Долина око 12 км и Царичина Долина - Владичин Хан од 14,3 км.

У Грделичку клисуру уграђено је 560.000 тона асфалта, а укупна дужина свих потпорних конструкција износи око 15 км.


Природа на овој деоници, показала је посебно своју ћуд на Косини 2, где се обрушио део брда, па су грађевинари морали да изграде галерију са 110 бетонских носача, уграђено је 7.000 тона арматуре а уклоњено 170.000 кубних метара земље.

На Косини 3, на клизишту које је једно од најзахтевнијих на овој деоници, ископано је преко 500.000 кубних метара земље...

Тунел Манајле, тренутно најдужи друмски тунел у Србији, дужине је 1.808 метара, а после њега наилази се на мост Џемен до, чија је дужина 521 метар.


Такође, о управљању свим безбедносним системима у тунелима бринуће тим техничких лица 24 сата 365 дана у години у техничко-оперативном центру.

Ту је и мост Врла дужине 645 метара који је уједно најдужи и највиши мост на јужном краку Коридара 10 чији је највиши стуб висине 62 метра.

Мост Врла се протеже преко реке Врле и државног пута Владичин Хан - Сурдулица.

Мост је на 14 распона дужине по 45 метара, које савладава укупно 140 носача висине 2,20 метара, дужине 44 метра и тежине од 87 тона сваког, што даје укупну дужину свих носача - греда од 6.160 метара и тежину од 12.180 тона.

На том мосту специјална врста светиљки омогућава миллион нијанси различитих боја.

САЧЕКАЈТЕ КРАЈ ГОДИНЕ ПА ПРЕБРОЈТЕ КИЛОМЕТРЕ АУТОПУТА

Председник Александар Вучић истакао је вечерас, обилазећи јужни крак Коридора 10, да је важно да Србија има пуну стабилност јавних финансија како би могла да гради путеве, јер их сама финансира.

Вучић је рекао да смо по броју километара земља са највише километара аутопута, али да не треба још бројати.

"Сачекајте до краја године, па ћемо да се поредимо са земљама ЕУ у окружењу. За Хрватском смо својевремено заостајали 500 километера, а ми немамо паре ни приближно као они. Ово су наше паре са којим финансирамо путеве, а код њих су грантови ЕУ“, објаснио је он у разговору за ТВ Пинк,.

Вучић је указао да ће Србија једини грант добити за пут Ниш-Плочник, то јест 20 одсто, и захвалио се с тим у вези ЕУ.


"Ово друго све ми финансирмао. Обезбедили смо стабилност, тако да је могуће да све издржимо. Када тражимо или узмемо кредит то нам се рачуна у јавни дуг. Морате имати пуну стабилност јавних финансија да можете повлачити средства. Најтежи задатак биће да задржимо ниски ниво јавног дуга, а да радимо окакве пројекте“, подвукао је он.

Вучић је казао да су путеви прозор у свет и када не знаш како пријатељу да помогнеш изгради му пут.

Рекао је да није сумњао да ће овај пут бити завршен, те додао да је данас срећан и поносан због свих који су радили.

„За ово живите, радите и борите се. Не постоји ништа лепше од овог“, указао је он додајући да су сви срећни.

Истакао је да је било важно обезбедити финансије за овај пут, јер много кошта, указујући да на том путу километар аутопута кошта и по 20 милиона евра.

"То су инвестиције које се увек врате. Не може се ни код студије изводљивости израчунати сва исплативост. Не ни помислити колико ће овај пут донети нових инвеститора, радних места, као и приходе кроз порезе и доприносе“, казао је он.


Указао је да ће Теклас, на пример, који сада запошљаав 600 људи, ускоро запослити 1.000 људи, што ће пуно значи за Владичин Хан и Сурдулицу.

"Када дођемо до Врле, погледајте како изгледа Владичин Хан. Изгледа сасвим другачије него пре, иако морамо јос да радимо“, казао је он.

Навео је да на делу на којем је изграђен пут није до 2016. било ни метра асфалта, и да је први постављен 15.августа.

Навео је и да ће дуж читавог Коридора 10 бити доступан бежични интернет.

„Сви буље у телефоне, а не гледају како нам је Србија лепа“, казао је даље.

Истакао је да се нико није усудио да премости клисуру овде, а ова власт јесте јер је знала, иако је изгледало као Сизифов посао, да је то оствариво.

Рекао је да је срећан што је видео двојицу Алексица, носиоце привредног развоја овог региона.

Вучић је подвуако да су аутопутеви постали важни и да нико више не иде старим путевима.

Најавио је да ће на исти начин, за месец дана имати прилике да се новинари са њим возе аутобусом дуж пута Обреновац-Чачак, пре краја године на путу Сурчин-Обреновац, а за годину дана од Чачка до Појата, Кузмина до Раче.


Мост Врла, према његовим речима, је најлепши на овом путу, али најтеже је било радити тунел Манајле.

„Врла изгледа као најлепши италијански или шпански вијадукт. Сада ћемо видети како ће Кинези да ураде Лаз и Муњу на Брду. Биће то тунели од 3 километаи, а морају да праве дупле цеви“, објаснио је он.

На питање колико аутопут значи и за туризам, Вучић је рекао да мисли да је пронађен инвеститор за Врањску бању, да треба да се пронађе инвеститор и за Бујановачку бању, што ће створити много новог простора.

"Видим да су нови људи купили хотел у Врању, па уз градски стадион у Врању, па још један инвеститор...".

Вучић је напоменуо да Јумко већ запошљава 2.500 људи, да ради за војску и полицију и да је сада на реду да се запосленима озбиљно повећају плате и да нико нема примања испод 33.000 динара, односно да им убудуће буду само веће зараде.

"Не може све преко ноћи, али мислим да људи виде и осецахју", рекао је Вучић.

Поновио је да пут изгледа величанствено, као и околина.


"Ја сам се залагао да се иде на екскурзије у Србију, то је моја идеја. Сви знају о све о Бечу, Паризу, а вредније је да се наша земља обиђе. Нису нашу земљу обишли и упознали је. Треба да виде и да заволе своју земљу, па тек онда да иду у иностранство“, казао је Вучић.

ЧАДЕЖ: ВЕЛИКИ ДАН ЗА ЕВРОПУ, ПОВЕЗАЛИ СМО СОЛУН И САЛЦБУРГ

Председник ПКС Марко Чадеж изјавио је данас да отварање последње деонице Коридора 10 кроз Србију, у Грделичкој клисури, велики дан не само за нашу земљу, већ и за ервопски континент, јер су практично спојени Солун и Салцбург, најактивнија и најдинамичнија жила целе Европе.

"Ово је ствар од највећзг значаја за европску, српску и привреду региона", рекао је Чадеж за ТВ Пинк.

Он је истакао да је у последње четири године отворено 180 нових фабрика и погона, а 80 одсто је везано за Коридор 10.

Чадеж је указао да је за пет година отворено 300 километара аутопта и да је од 2014. до 2018. Србија увећала свој БСП за 6,2 милијарде евра, док се од 2008. до 2013. градило мало километара путева, занемарљиво, а вредност БДП је у том периоду подигнута за 700 милиона евра.

"Ту се види директна веза између инфраструктуре, доласка страних инвеститора, запошљавања и додатне вредности", рекао је Чадеж.


Он је додао да практично нема недеље, а да се не разговара са неким инвеститором.

Истакао је и да од 13 локалних самоправа које су везане за јужни део Коридора 10, 11 спада у неразвијена подручја, а то значи да имају БДП 50 одсто испод просека, те додао да ће инвеститори, захваљујући аутопуту, сада долазити у тај крај земље.

Директорка ТОС-а Марија Лабовић истакла је да је завршетак аутопута кроз Грделицу важан и за туризам, јер поставља Србију на вишу лествицу конкурентности него што је био случај до сада.

Како је рекла, саобраћајна инфраструктура је један од основних предуслова за развој турзима и зато се нада да ће се наставити тренд долазака и ноћења туриста, као и тренд повећање девизног прилива од туризма.

ЈЕДНОМ ЋЕ СЕ ОВО ПАМТИТИ

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је отварање аутопута на Коридору 10 важно за наше самопоуздање, за будућност, позив људима да остану у овој земљи и показатељ да можемо да радимо као и они који су испред нас, и које можемо да стигнемо.

"Како да не будем срећан. За 100 година, када дневно политичке страсти замру, моја деца и унуци ће да кажу - наш тата и деда је учествовао у овоме, као и сви радници који су се борили. Шта ћете више...", констатовао је председник у изјави за Пинк телевизију.

Он је приметио и да су га неки исмевали, нападали и критиковали, говорећи да ће да "руши пола брда".

"Када верујете у рад, радом побеђујете све оне који мисле да могу добацивањем да вас победе", рекао је Вучић.

Он је навео и да за 48 година ништа није урађено на јужном краку аутопута, који је сада завршен.

Каже и да све треба свести на рационалан ниво и рећи да је у тај део Коридора уложено и много новца, више од 400 милиона евра.

Он је напоменуо да су претходне власти куповале изборе, ишле у јавни дуг, банкротство, а да није урађено ништа.

"Ми данас имамо новца, нема за бацање, али вишак трошимо на нове путеве, субвенцвије за запошљавање, инвеститоре... да људи могу да размисљају о будуцности, да се повећавају плате".

Упитан шта ће поручити грађанима, рекао је да је то нови концепт деловања у будућности, чије су кључне тачке - посао, путеви, повезивање у региону.

"Не морам да се у свему слажем са Заевом, али да се не чека на граници. Ако су у Европи били паметни, и направили територију без граница, узимајуцвхи нашу радну снагу, можемо и ми да се повеземо између себе, да стварамо профит између себе, смањујемом оперативне трошкове... Ако буде разумевања у региону, уз чињеницу да постоји замор у Европи, раст ће бити бржи", закључио је председник.