Успела новосадска смотра аграра

С. БАЈИЋ

18. 05. 2019. у 10:02

Успела новосадска смотра аграра

Представници "Агроклуба" са признањем Фото НС Сајам

Сајам пољопривреде у Новом Саду, који је у петак завршен, обишло 140.000 посетилаца. Вредност уговора за продају машина износиће око 20 милиона евра

ПРЕЗЕНТАЦИЈУ најновијих достигнућа у области пољопривредне производње, механизације, хране и пића, опреме и услуге у агробизнису, традиционалну "националну изложбу стоке" на овогодишњем, у петак завршеном 86. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, видело је 140.000 посетилаца. Од 11. маја, када је највећа смотра аграра на Новосадском сајму почела, наступило је 1.518 излагача који су представили производе и услуге из 61 земље.

Према прелиминарним подацима једног броја чланица Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, вредност уговора и креираних понуда за продају пољопривредних машина, износиће око 20 милиона евра, што представља петину годишњег промета на тржишту пољопривредне механизације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСАДСКИ САЈАМ: Шампионка из Бобетиног Брда

Први пут у историји Пољопривредни сајам имао је и земљу пријатеља, Тунис, и земљу партнера, Италију, а после више од 20 година организовано је 17 колективних изложби.

- Очигледно је да је интересовање било велико, а излагачи из Италије носе позитивне утиске и када је реч о оствареним пословним контактима - рекла је Марина Скоњамиљо, директорка Италијанске агенције за спољну трговину у Београду.

Амбасадор Туниса у Београду, Сејф Алах Реџеб, нагласио је да је 12 компанија из те земље остварило веома охрабрујуће пословне контакте са привредницима из Србије.

- Надамо се да је ово почетак добре и успешне сарадње и очекујемо да ускоро буде постигнут споразум о робној размени двеју земаља - рекао је Реџеб и најавио да ће у Тунису бити организован форум за презентацију производа српских привредника на тамошње тржиште.

Први пут је одржан и Дан воћара, а премијеру је имала и "Изложба генетских потенцијала", која је промовисала аутохтоне расе стоке.


Живорад Живковић

ШАМПИОНИ

АПСОЛУТНИ лидер квалитета 86. међународног пољопривредног сајма је Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду, a специјална признања су додељена Италији и Тунису, земљама партнеру и пријатељу овогодишњег сајма. Шампионским пехарима су награђени "Тимомед" Књажевац, НИС Нови Сад, "Конзул" Нови Сад, "Бимал" Брчко, Босна и Херцеговина, "Витал" Врбас". Уручено је укупно 28 признања, а пехар "најбољи у Агробизнису", додељен је Информационом систему у пољопривреди, "Агроклуб".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације