КАДА загађивач животне добије дозволу за рад, без услова и препрека, нико не би могао ни да претпостави да је то "зелено светло" стигло управо од оних којима је посао да заштите природу. Српско министарство заштите животне средине одобрило је пословање постројењу за прераду угља приватној фирми "Devix" из Лазаревца, без студије о процени утицаја на људе и околину.

Како сазнајемо, ово министарство донело је одлуку да није потребна израда студије процене утицаја на животну средину за постројење за производњу угљеног брикета.

- Министар екологије Горан Триван је једноставно игнорисао низ примедби локалног становништа које живи у непосредној близини овог објекта као неосноване - прича наш извор из Министарства заштите ђивотне средине. - Не само нама у министарству, већ и лаику, јасно је да овакви објекти веома угрожавају баш локално становништво. Угљени брикети праве се од угљене прашине и најозбиљнији проблем је развејавања угљене прашине.

Како истиче наш саговорник, једина препорука министра Тривана, када је у питању развејавања угљене прашине, је да се из пројектне документације избрише спољно складиште угљене прашине.

- Инвеститор се обавезује да превози угљену прашину у затвореним камионима, а складиштење треба да се врши у затвореном простору - наставља наш саговорник. - Имајући у виду да простори затворених складишта нису повећани, односно пројектовани капацитет остао је исти није јасно како ће ова примедба бити испоштована од стране инвеститора.

Поједини стручњаци из ове области кажу да је немогуће спречавање развејавања прашине, те да се као најбоље у пракси показало прскање прашине водом и држање угљене прашине мокром. Како је ово изузетно скупо решење, а у поступку производње брикета је неопходно сушење прашине, јасно је да инвеститору не иде у прилог прописивање овакве мере за спречавање развејавања угљене прашине. И министар је није ни прописао!

- На тај начин министар Триван изашао је у сусрет инвеститору да не ради студију процене утицаја на животну средину - каше наш извор. - А сам је више пута истицао да спаљивање оваквих енергената доводи до загађења ваздуха које је у већим градовима доводило до пробијања негативних рекорда загађености и до превремене смрти 6.500 људи годишње.


ЗАБРАЊЕНО У СВЕТУ

Да појаснимо, поменути брикети праве се у сврху спаљивања у индивидуалним ложиштима и од свих енергената најлошији су извор емисије СО2, ЦО2, НОx гасова као и ПМ 2.5 и ПМ 10 честица. Због ових ефеката коришћење оваквих енергената забрањено је у већини европских, па чак и кинеских градова, док се једино код нас одобрава изградња нових погона.


Цео документ прочитајте ОВДЕ