СРБИЈА ће у суботу устати против ГМО! У Београду, али и у градовима широм наше земље, биће одржани протести "За Србију без ГМО", као део међународног скупа "Марш против Монсанта-Бајера". Стручњаци упозоравају да Србија због здравља деце и потомства, никако не би требало да дозволи да ГМ и званично дође на наше трпезе, да не бисмо смели да поклекнемо и зарад чланства у Светској трговинској организацији, дозволимо промет ГМ робе кроз нашу земљу.

- После продаје земље, катастрофалних приватизација, увоза шкарт меса и неквалитетних производа из ЕУ, спрема се нови атак на српску пољопривреду и прехрамбену индустрију, а то је евентуално доношење новог закона о ГМО, који би ово могао да либерализује - упозорава професор Миладин Шеварлић, из организације Друштво српских домаћина, као један од организатора протеста. - У Србији је 140 градова и општина усвојило Декларацију против генетички модификованих организама. Међу онима које то нису урадиле је, рецимо, Сремска Митровица. Они никада нису хтели да дозволе да ова декларација буде тема њихове скупштине.

Прочитајте још - КАКВУ ХРАНУ ЈЕДЕМО: ГМО и у шницлама?

Како каже професор Шеварлић, он је предлагао и Скупштини Србије да се усвоји кровна Декларација о ГМО, која би била иста као она што су усвојиле општине и градови. Уз то, сматра професор, пре доношења новог или измене постојећег закона о ГМО, треба обавезно спровести референдум, да се грађани изјасне да ли су за узгој, увоз и промет ГМ производа и против тога.

И док надлежни у нашој земљи понављају да у Србији влада нулта толеранција на ГМ производе, неретко се дешава да они пронађу пут до наше земље. Од меса животиња које су храњене ГМ храном, преко илегалног узгоја ГМ соје на српским њивама. Док код меса баријера, реално, нема, јер је у многим земљама ЕУ дозвољена употреба ГМ житарица у исхрани стоке, па таква роба стиже до нас, када је реч о нелегалној узгоју ГМ соје на њивама, званични подаци показују да је тога све мање. Ипак, прича да се она сеје је све чешћа. nИ. Станојевић.

Прочитајте још - Како да знамо који су производи у Србији заиста без ГМО произведени?!

ТАЈНЕ ЛИСТЕ ПОЛИТИЧАРА

ГЕНЕТСКИ модификовани пољопривредни производи и хербициди који изазивају рак, нису само у служби стицања профита, него су и својеврсни чувари интереса политичара. Ово је показао случај немачког фармацеутског гиганта "Бајера". Прошлогодишњом куповином америчког "Монсанта", произвођача агрохемијских производа сумњивог угледа и још лошијег имиџа, концерн је бацио огромну сенку на своје постојање, дуго 156 година.

Процурило је, наиме, да "Монсанто" у Француској има тајне спискове политичара, научника и новинара, с њиховим именима, телефонима, приватним адресама, чак и хобијима. Намера је била да се држе у шаци. Наводно такви пописи постоје и у Немачкој и другим земљама. Све то, кажу у "Бајеру", нису знали.