НАЦИОНАЛНИ тим за спас српског села биће формиран до краја маја, што је само формалност, док је кључна ствар и суштина заправо у припремама, конструктивним разговорима са адекватним људима. То је оцењено у четвртак у Новом Саду, у разговору Милана Кркобабића, министра задуженог за регионални развој, и професора др Драгана Станића, председника Матице српске, којем су такође присуствовали академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ, и професор др Милован Митровић, потпредседник тог одбора. Том приликом је договорена сарадња најстарије српске културне и научне институције са кабинетом министра на оживљавању села Србије.

Прочитајте још: Задругарима камату плаћа општина

- Наш тим, једноставно, не може без институције као што је Матица српска и веома смо захвални на чињеници да ће учествовати у раду, пре свега у елементу културе и науке - каже Кркобабић. - Очекујемо да допринос Матице српске буде на нивоу оног који је имала кроз историју, јер села у Србији то заслужују. У Србији 73 одсто домова културе не функционише, имамо зграде, али немамо садржаје. Хоћемо да имамо одговарајуће културне садржаје, библиотеке, да књига не буде роба, него доступна читаоцима на селу. Уз то су и многи пројекти Матице српске који ће бити надохват руке.

Кркобабић наглашава да је задатак омогућити да људи на селима живе животом достојним савременог човека 21. века и уједно понудити избор који ће бити могућ ако и понуда буде квалитетна.

- Под понудом подразумевам начин егзистенције у оквиру породичног газдинства, сеоског туризма, малих и средњих предузећа, старих заната са адекватном инфраструктурном мрежом са свим садржајима који се тичу здравства, образовања, културе... Веома тежак задатак и значајна мисија.

Прочитајте још: Из европске касе купују тракторе

Са своје стране, др Драган Станић је нагласио да су садржајни разговори основа за читав низ акција у сфери културе, што ће бити од практичне користи.

- Сматрамо да је ревитализација села изузетно важан и значајан подухват и врло смо вољни да у складу са својим могућностима, а оне нису мале, помогнемо велику акцију. Јер, то је заиста услов да цело наше друштво буде много стабилније и да стекне способност да у неким будућим временима идемо у сусрет свим изазовима и да их успешно савлађујемо - оценио је Станић.

И ПУТЕВИ И КУЛТУРА

МИЛАН Кркобабић очекује да ће до краја године бити дефинисана, како је нагласио, конзистентна политика равномерног регионалног развоја.

- Очекујемо да та политика у идућој години повуче одговарајућа средства, да кренемо практично да радимо са културним садржајима, а на другој страни одрадимо и атарске путеве да тај домаћин стигне од своје куће до своје њиве да функционише Дом здравља, вртић, школа... Јер, постоје сјајне ствари које су урађене, као што је "Преглед села Војводине", али то немамо на нивоу Србије - каже Кркобабић.