ВЕСТ да немачки произвођач авио-мотора "МТУ аеро-енџинс АГ" улаже у Стару Пазову посебно је обрадовала локалну самоуправу али и грађане ове општине, која се налази на свега педесетак километара удаљености од Београда. У индустријској зони која се протеже уз ауто-пут Нови Сад - Београд, немачка компанија ће након потписивања уговора, који се очекује да би се десио већ током наредног месеца, ако се одлуче за ову локацију, веома брзо започети радове на изградњи фабрике, у којој би у првој фази посао пронашло преко 450 радника.

Општина Стара Пазова, не само што има добар географски положај, због изласка на ауто-пут и близине аеродрома, већ и добро опремљене индустријске зоне, у којима је само на инвеститору да сагради погон. Ову повољност су схватиле многобројне мале, велике, домаће и стране компаније, које су се зато одлучиле да свој посао развијају управо овде, али и немачки "МТУ аеро-енџинс АГ", чија ће фабрика бити удаљена на свега 15 километара од аеродрома. У последњих девет година, домаће и стране компаније које граде нове објекте на подручју старопазовачке општине, њихове инвестиције износе преко 200 милиона евра, што је резултат и смањеног броја незапослености, који је сада доведен на историјски минимум око четири одсто, у општини која броји близу 70.000 становника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СА НЕМАЧКИМ ИНВЕСТИТОРОМ: MTU Aero Engines AG стиже у Србију, враћамо се на небо светске авио индустрије

- Код нас у наше индустријске зоне долазе велики светски и европски брендови, компаније које пажљиво и дугорочно планирају сваку инвестицију, узимајући у обзир и локално окружење, могућност стварања потенцијалних коопераната, постојање сродних бранши из области производње, обучене кадрове и расположиву радну снагу. Наш рецепт даје резултате, а о томе сведочи и актуелне најаве доласка нових инвеститора, који су у самом врху европске и светске привреде. Пошто је то увек процес, оваква најава нас охрабрује да наставимо да радимо најбоље што можемо, јер на тај начин пратимо економски развој који је уцртала републичка влада заједно са председником Александром Вучићем - каже, за "Новости", Ђорђе Радиновић, председник општине Стара Пазова.

Индустријска зона у Старој Пазови протеже се уз ауто-пут Нови Сад - Београд,

Фото С. Костић

ПОСАО

ЗБОГ повољности и близине Београда, у новој фабрици посао ће пронаћи српски инжењери, али и радници из Панчева и околних места, који су првенствено у процесу дуалног образовања и који знају како да раде најсофистицираније послове.

ЧЕТИРИ ЗОНЕ

НА 1.500 хектара тренутно постоје у потпуности опремљене четири индустријске зоне где се налазе постројења и представништва најуспешнијих светских компанија као што су "Мерцедес-Бенц", "Алумил", "Нестле", "Хускварна", "Де-Ха-Ел", "Милбауер", "Милшпед", "Грубин", "Греинер" и ЈП "Пакиџинг", "Горење", "Сканија", "Волво" и друге.