СВЕ више банака повећава износ готовинских кредита за најстарије грађане. Уз то пензионери могу да отплаћују ове зајмове и до 95 месеци, до 78. године живота, мада има банака које омогућавају и још старијима да враћају рате. За банкаре, пензионери су најбољи клијенти, јер на време измирују своје рате. Зато им нуде све више погодности.

Сваки кеш кредит који узме пензионер осигуран је код осигуравајуће куће, тако да су заштићени и клијенти и банка. Код већине банака трошак осигурања сноси управо банка. Пензионери све чешће узимају готовинске кредите и за чланове своје фамилије који су млађи, али не могу да се задуже. Кредити су углавном искористе за куповину беле технике, уређење станова, али и за куповину аутомобила, школовање, па и путовања.

Прочитајте још - Кредити за старије: Осигурање штити и банку и клијента

- Пензионери су наши најбољи клијенти и трудимо се да им понудимо што више погодности - кажу у једној домаћој банци. - У зависности од висине пензије могу да се задужују без икаквог другог лимита. И они и ми смо заштићени осигурањем које има сваки готовински кредит. Камате на кеш кредите се крећу од 10 до 14 одсто годишње и односе се на зајмове у динарима који су и најтраженији.

Готово сви готовински зајмови одобравају се у домаћој валути, јер су сада камате приступачније, а избегава се и ризик од кретања стране валуте. Уколико пензионер узме готовински кредит од 200.000 динара на 60 месеци, са каматом од 13,95 одсто, месечно ће враћати 4.650 динара. Наравно, износ рате мора да буде усклађен са висином пензије.

Зависно од банке, месечна обавеза по кредиту може да оптерети пензионерска примања до 30 или 40 одсто.

Прочитајте још - Без дана стажа у пензију?

Пензионер мора да прима најмање 20.000 динара пензије да би добио готовински кредит, али има и банака које су спустиле овај износ на 15.000 динара.

ДИНА КАРТИЦА

ПЕНЗИОНЕРИ могу уз помоћ "дина" картице да купују робу или плаћају услуге на 12 рата без икакве камате. На овај начин ова картица замењује чекове, које најстарији грађани врло често користе. У многим трговинама са прехрамбеном робом, све потрепштине најстарији могу да плаћају на колико рата желе.