У ИНДУСТРИЈСКОЈ зони Собовица код Крагујевца, где послује немачки гигант "Сименс", до краја месеца ће почети да ради још око 400 радника, а већ је извесно да ће поред две фабрике те компаније, на том простору, ускоро нићи и једна аустријска и две немачке фирме. Реч је о произвођачима делова и склопова за шинска возила.

У тој зони тренутно ради око 1.000 радника, а челници "Сименса" и "Мајнд групације", најављују да би до краја године на том простору могло да буде ангажовано око 2.000 радника.

Извоз првих трамваја из Шумадије би требало да крене већ почетком наредне године за немачко, француско и шпанско тржиште. Извесно је и да ће се у Крагујевцу производити делови и композиције за лондонски метро, те трамваји за Београд и многобројне немачке градове, као и вагони за аустријску железницу.

Прочитајте још - НЕМАЧКИ "СИМЕНС" ШИРИ ПОСАО: Радна места за 2.000 људи у Шумадији

- Већ смо изградили више од 30.000 квадрата хала - каже Братислав Милановић, оснивач те зоне и члан борда директора "Сименса". - Преговарамо са великим компанијама из целог света, које су потврдиле да ће своје погоне отворити у овој зони. Одлучили смо да на овом простору ради бар осам познатих светских брендова из области шинских возила. То је процес који траје и који ће прве своје контуре добити крајем ове године, а финални изглед за две године.

"Новости" незванично сазнају да ће поред пет познатих европских компанија, које сарађују са "Сименсом" и које производе делове за трамваје и возове, још бар три позната кинеска произвођача лоцирати своју производњу у Собовици.


Братислав Милановић

УЛАГАЊЕ ДРЖАВЕ И ГРАДА

ВЛАДА Србије је у претходне две године уложила око 15 милиона евра у опремање радне зоне Собовица - Лужнице, док је град издвојио више десетина милиона динара за уређење путне инфраструктуре до те зоне. Очекује се да држава изгради и железничку пругу до трасе Лапово - Крагујевац, у дужини од шест и по километара, а тај посао који ће "Сименсу" омогућити директан извоз возова и трамваја железницом, биће завршен до почетка 2021.