ЛОКАЦИЈА, спратност и позиција одређују цену и продају стан, али и продавац некретнине може мало да помогне како би постигао што бољу цену.

Агенти за некретнине се слажу да локација одређује стан и да квадрат супер-луксузног стана у Алтини никада неће достићи цену какву има некретнина на Врачару.

- Купци, пре свега, траже локацију која им одговара, а затим позицију стана - каже Милена Максимовић из агенције "Милмакс". - Највише траже југоисток или запад, јер има доста светла и током читаве године има сунца. Међутим, иако се и даље највише тражи сунчана страна, имала сам у последње време купце који су инсистирали на североистоку, јер им лети смета сунце.

Тражи се спратност, већина инсистира да буде што ближе земљи, до петог спрата, без обзира на то што је загађење веће него на висини. Одбијају неке позиције стана, а важан им је распоред просторија. Да ли продавац може да среди стан који ће бити привлачан купцу?

Прочитајте још - Припремите стан за продају

- Свако воли да је стан иоле сређен и да у њему ради што мање, а то поготово траже купци са ограниченим буџетом, каквих је највише - истиче Максимовићева. - Највише их одушеве уређено купатило и замењена столарија, односно прозори, јер је то највећа инвестиција. Кречење и хобловање не утичу много на цену, јер се то сматра хигијенским радовима које уради већина нових станара.

Дакле, купци увек траже светао стан, а то може да се постигне чистим, белим зидовима. Тешке завесе затварају простор, као и велика количина собних биљака. Први утисак се тешко мења.

Depositphotos

Мале собе могу да се визуелно прошире уколико нису затрпане намештајем. "Ширењу" простора помажу и огледала, а одмажу масиван намештај, регали, кутије, трпезаријски столови и превише украса.

Деперсонализовање простора је један од трикова којима се користе продавци, а пошто ће се продавац свакако иселити из стана, нема разлога да вишак ствари не баци, поклони или спакује. У стану који се продаје треба да постоји минимална количина намештаја, завесе да буду размакнуте, прозори опрани и отворени, а украси треба само да покривају недостатке. Старо купатило оставља бољи утисак уколико је завеса чиста, а пешкири нови. Славине не смеју да капљу или да недостаје сијалица у ходнику, јер уколико је стан сређен, купац ће помислити да је власник добро одржавао простор.

Један од савета агената је да продавац позове у госте неког ко никада није био у стану и ко може да пружи искрен савет.

Прочитајте још - Без супружника не може да се прода стан

ЉУБИМЦИ СПУШТАЈУ ЦЕНУ

ВЛАСНИЦИ кућних љубимаца не желе да прихвате да многи људи не воле животиње у стану и може да их одбије сазнање да купују стан у којем је боравили пас или мачка.

Наиме, већина сматра да мирис љубимца не може годинама да се уклони из животног простора, а пошто је таква већина не треба сужавати број потенцијалних купаца и смањивати цену стана. Дакле, пре доласка потенцијалног купца обавезно треба послати љубимца у "госте" и уклонити трагове као што су кутија с песком и играчке и покрити поцепан намештај. Временом се власник навикне на мирис и длаке свог љубимца, али они који их немају непогрешиво препознају њихово присуство.