Пословна заједница региона активно ће учествовати на предстојећем Самиту о Западном Балкану, који се у оквиру Берлинског процеса, ове године, у јулу, одржава у Пољској, договорено је данас у Трсту, на састанку Управног одбора Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке, којим председава Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС).

„Планирамо да на скупу у Познању, на пословном форуму, коме ће присустовати 30 великих регионалних компанија - по пет из сваке економије, али и значајне корпорације из Европске уније, медју којима више од 50 немачких и аустријских, лансирамо заједничку платформу за дијалог пословне заједнице Западног Балкана са ЕУ институцијама надлежним за политике и прописе везане за пословање", најављује Чадеж.

Посредством, ове платформе, како објашњава, решавала би се питања од значајна за привреду, као што су олакшавање трговине, конкурентнији статус наше индустрије и услуга, краће прекограничне процедуре, бољи приступ финансирању...

Уочи Самита у Познању, Коморски инвестициони форум ће, по речима генералног секретара Сафета Грџалију, у партнерству за британским Фајненшел Тајмсом, крајем јуна у Лондону, организовати бизнис форум на коме ће међународној пословној заједници представити Западни Балкан као јединствену инвестициону дестинацију и могућности за пословање и улагање у региону.

Са циљем стварања што подстицајнијег пословног окружења за привређивање домаћих компанија и већи прилив инвестиција из света, заједничка комора региона са партнерима ће радити на отклањању баријера, синхорнизацији и хармонизацији прописа и праксе, стоји у саопштееу ПКС.

Прочитајте још - Чадеж на челу одбора за дигитализацију Еврокомора


Са генералним секретаром ЦЕФТА Емиром Ђикићем и представницима ГИЗ-а, који су присуствовали данашњем заседању Управног одбора КИФ-а, договорено је потписивање Меморандума о сарадњи и заједничке активности на синхорнизацији документације која прати прекогранично кретање робе у региону, међусобном признавању ветеринарских и фитосанитарних сертификата и стварању јединствене тачке подршке за компаније које желе да постану ауторизовани економски оператер, чиме би се значајно убрзао трговински промет, каже Чадеж.

Коморски инвестициони форум, истиче Чадеж, пружиће пуну подршку у примени договорних решења и организацији састанака компанија са представницима царина свих западнобалканских економија. Истовремено, пословна заједница Западног Балкана – чланице комора окупљених у КИФ-у, залажу се за нови приступ у функционисању ЦЕФТА и успостављање принципа одговорности у случају кршења споразума увођењем нецаринских баријера.

„У склопу развоја нових производа и услуга КИФ-а, договорено је да се крене са успостављањем заједничке регионалне арбитраже за вансудско решавање компанијских спорова, као и са активностима на чвршћем повезивању старт уп заједнице Западног Балкана", најавио је Бранко Азески, потпредседник Управног одбора КИФ-а и председник Привредне коморе Северне Македоније.