Запослени у службама за катастар непокретности које су биле у штрајку, неће моћи да користе годишње одморе током маја док се не санирају последице обуставе рада.

Циљ је, наводи се у саопштењу Републичког геодетског завода, да се смањи штета нанета грађанима, изазвана блокадом катастара и да се, без одлагања, надокнади пропуштено током трајања штрајка.

"Увођењем Уредбе и Одлуке о минимуму процеса рада одблокирани су катастри које су штрајкачи узурпирали и тако нанели немерљиву штету грађанима, привреди и држави. Предузете мере не спречавају да се штрајк настави, али су омогућиле да буду заштићена Уставом загарантована права грађана да слободно располажу својом имовином", пише у саопштењу које је потписао директор Борко Драшковић.

Наводи се да је анализиран рад свих служби катастра у Србији и утврђено да је дошло до злоупотреба права на штрајк због чега је, додаје се, руководство РГЗ-а поднело кривичне пријаве против вођа штрајка Првом основном тужилаштву и Вишем тужилаштву.

Прочитајте још - Катастар од данас доступан грађанима

Кажу да се у појединим медијима наставља "ширење неистина о штрајку" и истичу да је у петак, 19. априла, у штрајку било 4,4 одсто од укупног броја радно ангажованих.

"Петог дана примене Одлуке о минимуму процеса рада за штрајк се изјаснило 99 запослених који су распоређени у 17 служби за катастар. У тим службама организован је процес рада у складу са Уредбом и Одлуком. У 147 служби рад се спроводи у пуном капацитету", наводи се у саопштењу.

Подсећају да је минимум процеса рада током штрајка уведен први пут у РГЗ-у и да је на тај начин, кажу, спречен сваки покушај блокаде катастра и ускраћивања уставом загарантованих права грађанима.

Са друге стране, наводе, тиме се не угрожава право запослених на штрајк.

Додају и да штрајк запослених не утиче на пријем захтева преко еШалтера, јер је, објашњавају, систем тако организован да прима захтеве 24 сата током седам дана.