Много грађана без услуга порезника

С. Б.

понедељак, 22. 04. 2019. у 13:51

Много грађана без услуга порезника

Фото И. Маринковић

Рачуновође о реформи пореске управе. Остаје само 37 од 176 филијала

РЕФОРМА Пореске управе предвиђа да ова институција у Србији убудуће ради кроз 37, уместо некадашњих 176 филијала. Рачуновође, оне окупљене око удружења Рачуноводствена комора Србије, упозоравају да ће порезници у том случају изгубити капацитет, оставити знатан део обвезника без услуге и тако урушити порески систем. Зато од надлежних захтевају да у местима, у којима се затворе пореске филијале, остану макар њихове експозитуре.

Рачуноводствена комора Србије формулисала је иницијативу, а доставили су је председнику Србије, премијерки и министру финансија.

- Сматрамо да је важно централизовати управљање Пореске управе на 37 филијала, али у местима где више неће бити филијале морају остати експозитуре - кажу у Рачуноводственој комори. - Пореска управа је кичмени стуб пореског система и поред обавеза да евидентира, наплаћује и контролише јавне приходе, дужна је да пружа и пореске услуге обвезницима.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Порезници ставили катанац на 40 пумпи

Рачуновође су забринуте да ће се умањити функција Пореске управе, али и привредни раст. Исто као што је учињено, грешком, када је укинут СДК. Они подсећају да су грађанима који тргују непокретностима, аутомобилима, потребне пореске услуге у њиховим местима и градовима.

ЕЛЕКТРОНСКИ

ПОРЕЗНИЦИ развијају е-комуникацију са обвезницима и то омогућавањем све већег броја електронских пореских пријава. Верују да ће тако бити све мање потребе грађана и привредника да посао завршавају у самим филијалама. Тако ће, најављују, појачати инспекцијске контроле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miroslav

22.04.2019. 19:51

Najbolje je da se ukinu i opstine i da samo Beograd zivi, pa ljudi da li je neko ovde normalan