СВИ су некада били њени радници. Данас су власници. ППТ "Петолетка" броји 677 чланова, а чак 676 су бивши запослени неког од друштава трстеничке "Прве петолетке". Када су предузећа отишла у стечај, део својих отпремнина су уложили у оснивање нове компаније. Закупили су "Петолеткин" простор и опрему, сачували купце и производњу. За собом имају три успешне пословне године и 200 нових колега. Надају се да ће ускоро откупити и производне хале.

Од 14 предузећа "Прве петолетке" два су проглашена стратешки важним за одбрану - ППТ "Наменска" и ППТ ТМО. Њихове обавезе су конвертоване у капитал и она су постала државна. ППТ "Арматуре" су приватизоване. Из стечаја су продати ППТ "Делови" из Новог Пазара. Од десет преосталих, радници акционари су закупили простор и опрему девет некадашњих "Петолеткиних" друштава.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УОЧИ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА "ПЕТОЛЕТКЕ": Никад млађи, пуне 70 година

- Били смо друштвено предузеће и чекали смо приватизацију. После три неуспешна позива, завршили смо у стечају - објашњава Љубисав Панић, директор новоосноване ППТ "Петолетке", а некадашњи директор Холдинга "Прве петолетке". - Имали смо превелике трошкове. Само смо на камате давали милион евра годишње. Са стечајем би стала производња и изгубили бисмо купце и тржиште. У Агенцији за приватизацију и Министарству привреде су нас саветовали да нађемо фирму која би закупила простор и наставила производњу. Решили смо да то сами урадимо.

Радници су одвојили по 500 евра од својих отпремнина и 4. јануара 2016. регистровали ново предузеће. Од стечајних управника, закупљен је простор предузећа у стечају.

- Откупили смо и започету производњу и наставали испоруке. Сачували смо производњу, тржиште и радна места. То је највећи успех овог посла. Били су потребни храброст и поверење да бисмо почели од нуле - каже Панић.


По истом рецепту живот је наставио и ППТ "Заптивке". У тих десет друштава, пре стечаја, радило је око 1.500 људи. Већина је стечај дочекала са 45 до 50 година, са мало наде да ће наћи нови посао. У ППТ "Петолетку" улог од 500 евра је уплатило 676 акционара, док су "Заптивни елементи" основани уз финансијску инјекцију 110 радника.

ПРОДАЈА АГЕНЦИЈА за лиценцирање стечајних управника огласила је продају имовине четири "Петолеткина" друштва у стечају. Укупна процењена вредност је 443,4 милиона долара. Продају се објекти "Хидраулике", "Ремонта и енергетике", "Исхране" и "Промета". Рок за подношење понуда је 17. мај. За садашњу компанију најважнија је имовина "Хидраулике" у којој обављају производњу.

- Првих шест месеци је било јако тешко. Добављачи су имали разумевања и нису захтевали потраживања, али није било лако обезбедити обртна средства - присећа се Панић. - Сада већ имамо три позитивна биланса, три позитивне пословне године. Сваке године смо повећавали број радника. Данас нас је 860. Измирујемо све своје обавезе, порезе и доприносе. У "Заптивцима" ради 140 људи. Значи да је сачувано 1.000 радних места. Једна трећина није.

Сви који су хтели, укључени су, каже Панић, и додаје да се плате крећу око 300 евра, јер не смеју да пређу од 36 до 37 одсто прихода. Толико одлази и на материјал, а плаћа се и закуп. Сваке године у буџет уплате милион евра пореза и доприноса.

- Још да откупимо простор и опрему и ми смо дошли до предузећа. Као у приватизацији, само смо ишли тежим путем - поносно додаје Панић.

Да одлука није била лака, потврђују и радници власници. Нико није могао да гарантује да ће подухват успети и сачувати им посао.

- Пуне 32 године радим у "Петолетки" - каже Драган Станојчић из Самосталног синдиката. - Признајем, било је много људи који су сумњали да ћемо успети у нашој намери. У почетку је било много тешко. Шест месеци смо радили за минималац. Јесмо сувласници, али нисмо досад делили добит. Скупљали смо средства да купимо простор и опрему. Да нисмо то урадили, не бисмо сачували тржиште и производњу.Станојчић додаје да су сви морали да себи ускраћују неке друге ствари, јер су уместо у децу студенте уложили у фирму:

- И добро је испало. Не кајем се. Ми сада запошљавамо и нове, младе људе. Ако купимо простор, више нећемо плаћати закуп. Тај новац ћемо моћи да преусмеримо на нову опрему и зараде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У нови погон "Петолетке" 2,2 милиона евра

ПРОИЗВОДЊА ОСТАЛА КАКВА ЈЕ БИЛА

ИНТЕРЕСАНТНО је како фирма данас послује успешно, а претходна је отишла у стечај.

- Стара друштва су била оптерећена обавезама и каматама - објашњава Љубисав Панић. - Није било начина да остваримо толике приходе. Свако друштво је имало своју администрацију, финансије, комерцијалу... Сада девет друштава има заједничке службе. Само је производња остала каква је била.