У ратарству мала зарада

Ј. Су. - С. Б.

20. 04. 2019. у 20:02

У ратарству мала зарада

Фото Д. Дозет

Пољопривреда, шумарство и рибарство прошлу годину завршили у минусу од милијарду динара. Остварен лош резултат због ниских цена пшенице и кукуруза у 2018. години

ПОЉОПРИВРЕДНИ произвођачи су за собом оставили не тако успешну годину. Анализа финансијских извештаја говори да је сектор пољопривреде, шумарства и рибарства 2018. завршио у минусу од милијарду динара. Годину раније уписали су профит и то од седам милијарди динара. Стручњаци верују да је лош резултат последица ниских цена пољопривредних производа, пре свега ратарских.

Цене пшенице и кукуруза, тврде упућени, биле су ниске до скоро последњег дана прошле године. Јефтино су се, касније, продавале и јабуке.

- Прошла година је била лоша у неким секторима, пре свега у ратарској производњи - објашњава Милан Простран, агроаналитичар. - Смањена је производња шећерне репе, кукуруза, пшенице, а реч је о великим количинама. Пратила их је ниска цена. Цена пшенице се мало опоравила тек у другој половини децембра, али цена кукуруза је и данас ниска. Верујем да је ниска цена производа сировина, као резултат слободног тржишта и велике конкуренције, утицала на крајњи финансијски резултат. Касније су биле и ниске цене појединог воћа, мислим пре свега на јабуке. Због отвореног тржишта смо под великим притиском увоза. Остварујемо око 3,3 милијарде долара извоза, али је увоз достигао две милијарде долара. Некада се кретао око 1,2 милијарде долара. То је притисак на цене.

Прочитајте још - Сад руски кромпир обара српске цене

Из Белорусије долази кромпир, а Русија је највећи извозник жита. Журили смо ка Европској унији, па смо прерано отворили тржишта.

Анализе финансијских извештаја фирми које послују у овом сектору откривају да су лане за 42 одсто порасле дугорочне обавезе и резервисања, са 95 милијарди из 2017. године на 135,8 милијарди динара у 2018. години. Порастао им је и губитак из финансирања, са 2,4 на 3,9 милијарди динара. За четвртину су повећали залихе.

МАЊЕ РАДНИКА

ПРОШЛЕ године у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства је пословало 3.875 привредних друштава, пет више него у 2017. години. Број радника је, међутим, незнатно мањи. У 2017. години упошљавали су 32.197, а лане 32.096 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

NENAD

20.04.2019. 21:03

Pa kad bi se stitila domaca roba i cena bi bila dobra..ali nee mora da se uvozi..a drzavu briga..

Saša

25.04.2019. 01:19

Dobro su prosli, veliki proizvodjaci, trgovci, nakupci, preprodavci itd... da ih ne nabrajam vise. Najgore su prosli mali proizvodjaci koi kod drzave nemogu da konkupisu za nikakve subvenije od ovih velikih i gladnih koi najvise kukaju.