БЕОГРАД - Посланици у Скупштини завршили су начелну расправу о Предлогу закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима, а министар финансија Синиша Мали је поручио да тај закон показује да држава жели да помогне грађанима којима је помоћ најпотребнија.

Седница ће бити настављена у уторак, у 10 сати, на којој ће бити настављена расправа о предлогу тог закона, као и осталих закона на дневном реду, у појединостима и о амандманима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УДРУЖЕЊА БАНАКА: Решење за кредите у ''швајцарцима'' да буде економски одрживо

Предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима ушао је у уторак, по хитном поступку, у скупштинску процедуру, а у четвртак је министар финансија у парламенту представио закон након чега је почела расправа.

Лекс специјалис предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто, као и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

Законом се после више од једне деценије решава проблем за 15.785 задужених грађана.

Министар финансија Синиша Мали је на крају начелне расправе истакао да држава сада има могућност да помогне грађанима задуженим у швајцарцима и да исто тако жели да помогне и другим грађанима, који су у тешкој ситуацији.

"Желимо да помогнемо свима који је помоћ потребна. Не задужујемо се нити неком смањујемо права", нагласио је Мали и истакао да је то суштина Закон о "швајцарцима", али и политика актуелне владе и председника Србије Александра Вучић.

Тако се исто свакодневно боримо за отварање нових фабрика и сваког километра аутопута.

"Хвала на конструктивном дијалог, радујем се дану за гласање", додао је Мали.