ТРГОВИНСКО предузеће, које послује у најмање 40 општина и градова у Србији, од сваке локалне самоуправе добило је различите рачуне на име комуналних такса и накнада. Без обзира на то што је реч о истом предузећу, исте величине, исте делатности. Реформа парафискалних намета, формирање портала који ће их објединити, али и њихово смањење, неки су од овогодишњих приоритета Националне алијансе за локални економски развој.

На врху овогодишње агенде, чуло се у четвртак на годишњој скупштини ове организације, биће смањење пореза на рад, борба против сиве економије, али и реформа аграра и здравства.

- За девет месеци преко е-шалтера поднето је 199.700 захтева за упис у катастар - истакле је Станка Пејановић, члан УО НАЛЕД. - Три месеца од старта портала, пријављено је 3.550 сезонаца и надмашен је годишњи просек пријава. До половине године имаћемо 22 инспекције повезане кроз е-инспектор. Меру пореског ослобођења, од октобра до марта, искористило је 802 почетника.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОРЕЗ РЕЖУ КОЛИКО ИМ ТРЕБА: Колики ће намет одредити локалне самоуправе?

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић у четвртак је најавио да ће до краја године у систем е-инспектор бити обједињене све 43 инспекције.

- Србија има 4.000 инспектора, на републичком и локалном нивоу - рекао је Ружић. - То је један инспектор на 3.062 становника, што је четири пута мање него у Европи. Ускоро ћемо представити план запошљавања инспектора. Они су први у борбеним редовима за наше здравље, безбедност и фер пословање.


РАНГИРАЊЕ

МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић верује да не би било лоше да се, по угледу на "Дуинг бизнис" листу Светске банке, по условима пословања могу рангирати и градови и општине.