Масимо Гарваља: Слатко улагање од 50 милиона евра

Душан СТОЈАКОВИЋ

петак, 19. 04. 2019. у 10:02

Масимо Гарваља: Слатко улагање од 50 милиона евра

Масимо Гарваља

Регионални директор "Бери Калебута": У Новом Саду наша 61. фабрика. Донећемо региону нов доживљај чоколаде

СА производњом од преко два милиона тона чоколаде, ми смо водећи произвођач производа од какаа и чоколаде на свету. Сваки четврти чоколадни производ на свету је направљен од наше чоколаде. Ово је рапорт регионалног председника компаније "Бери Калебут" (Barry Callebaut) Масима Гарваље, који је у четвртак у Београду ставио параф на изградњу њихове 61. фабрике у свету, која ће у Новом Саду снабдевати српско и регионално тржиште сировинама неопходним за прављење слаткиша.

- Ширење пословања је један од стубова стратегије наше компаније. Кроз географско ширење заузимамо позицију у региону и допуњавамо своју мрежу набавке. То нам омогућава да будемо ближе купцима и да им нудимо висококвалитетне чоколадне производе - каже у ексклузивном интервјуу господин Гарваља, неколико минута након што је потписао документацију за инвестицију у нашој земљи вредну 50 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ШВАЈЦАРСКИ СЛАТКИШИ ПРАВИЋЕ СЕ У СРБИЈИ: Најслађа фабрика у Новом Саду

* Зашто сте изабрали Нови Сад за своју инвестицију?

- Нови Сад је савршена локација за нас: други је по величини град у Србији, има одличан универзитет и тиме нам омогућава приступ капацитетима који су нам неопходни да бисмо остварили своје планове. Исто тако, његов географски положај је такав да представља најбољу локацију за наше потребе извоза у земље региона.

* Шта ћете конкретно производити у новоизграђеној фабрици од 2021. године?

- Фабрика ће производити широк асортиман чоколада, смеса и чоколадних пуњења.

ЧЕТВРТА ВРСТА ЧОКОЛАДЕ КОМПАНИЈА "Бери Калебут" је измислила четврту врсту чоколаде - "руби". Реч је о производу насталом од посебне обраде какаоа који је на крају розе боје. Већ је "Нестле" препознао ову иновацију и руби "киткет" је постао светски хит. Ова фирма је заслужна и за прелив на сладоледима "магнум".

* Колико радника мислите да запослите?

- Наше пословање је захтевно у погледу капитала и технологије. Доносимо најсавременије технологије и најмодернију опрему, зато је и важно да будемо близу Новог Сада као универзитетског града познатог по прехрамбеној индустрији.

* Како бисте описали преговоре са српским званичницима пре постизања договора?

- Наш утисак о српским званичницима је да су професионални, окренути бизнису и да одлично разумеју потребе инвеститора.

* Када би вас неки бизнисмен из света питао да ли да инвестира у Србији, како би гласио ваш одговор?

- До сада је наше искуство позитивно, али смо тренутно у раној фази инвестиције, тако да се радујемо блиској сарадњи у будућности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: "Фолксваген" прави фабрику у Шумадији

* Колико ваша компанија брине о својим запосленима, њиховим условима рада, стандарду, о друштвено одговорном пословању?

- Наши запослени су наша највећа вредност. Као један од лидера у свом сектору, постављамо не само највише стандарде за своје производе, већ и радно окружење, развој запослених, обуку и дугорочне програме одрживости.

ПЛАНОВИ

ЗАХВАЉУЈУЋИ доброј репутацији студената са Новосадског универзитета, изградња фабрике би била само почетак. У наставку рада, инвеститор са белгијске адресе, могао би да захваљујући стручним кадровима у Српској Атини направи центар у којем би се генерисао даљи развој технологије и производње.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Jasmina

19.04.2019. 10:34

Što im ne bi bilo slatko kada su svetski brendovi Takovo, Pionir, Štark, Bambi... prodani, neki koje nisam ni navela i upropašteni i prodani kso poljoprivredno zemljište !

Gloria S.

19.04.2019. 11:07

Jos jednom hvala predsedniku i strucnom timu za investicije i suzbijanje nezaposlenosti.Samo da se zna ko vodi brigu o narodu i zemlju.Da se ne zaboravi!!!