КРЕДИТ у "швајцарцима" многе породице у Србији завио је у црно оставивши их без јединог крова над главом. И таман када су помислили да је одузамање стана највећа казна коју ће платити - на плату им стиже забрана од извршитеља, и то у милионским износима. Апсурд је што ће годинама принудно отплаћивати стан кога нема, а истовремено живети са једном трећином плате. Међутим, и ови дужници обухваћени су новим Законом о конверзији стамбених кредита индексираних у францима, следује им отпис 38 одсто главнице, али и стопирање "скидања" већег дела плате током два месеца. У зависности од тога да ли се одлуче за конверзију или не - извршење се прекида или наставља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кредити у францима: Држава брише 15, а банке 23 одсто

Лекс специјалис којим се регулише конверзија дуга у евро односи се искључиво на дужнике у отплати. Њих је, према последњим подацима који су у четвртак изнети у Скупштини Србије - укупно 15.785. У овој бројци су већином дужници који рате намирују из свог стана. Међутим, има и оних којима је некретнина одузета и продата, а они и даље - плаћају рате.

- Банка ми је запленила две трећине плате на износ од 7,2 милиона динара, на име главног дуга увећаног за затезну камату до коначне исплате, плус трошкови извршења - пожалила нам се задужена житељка Сремске Митровице. - Кредит је узет 2007, а уговор раскинут 2012, јер се рата упетостручила. Стан је одузет и на лицитацији продат прошле године за 14.000 евра.

После девет месеци, у априлу 2019, на адресу њеног послодавца стигао је налог извршитеља о принудној наплати.

Закон и овакве дужнике обухвата у свом решењу. Ипак, њима је и даље нејасно да ли ће се отпис применити на цео износ на који им је стављена забрана, или само на део главнице.

Према предлогу закона, о коме је у четвртак почела расправа у Скупштини, чим лекс специјалис ступи на снагу "извршење у поступку принудног извршења, одлаже се од дана ступања на снагу овог закона".

Поступак може бити настављен само ако дужник не прихвати конверзију из франака у евре.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лекс специјалис за “швајцарце”

- У случају да корисник не обавести банку да прихвата да се изврши конверзија, односно не закључи с банком уговор којим се врши конверзија, отплата кредита се наставља у складу са уговором о кредиту, а прекинути, односно одложени поступци настављају се наредног дана од дана истека тог рока - наводи се у предлогу лекс специјалиса.


ПОСЛАНИЦИ О ЗАКОНУ

МИНИСТАР финансија Синиша Мали представио је у четвртак пред посланицима Предлог закона о конверзији кредита у "швајцарцима", којим се после више од деценије решава проблем око 15.785 грађана који имају стамбене кредите у тој валути. Мали је навео да лекс специјалис представља компромисно решење између - грађана, односно удружења која их представљају, банака, и државе са треће стране:

- Предлогом закона биће обухваћени сви корисници ових кредита, на чему смо као држава инсистирали, а како бисмо омогућили грађанима који имају тај проблем да га трајно реше.