БОЉЕ ПОСЛОВАЊЕ НЕГО ЛАНИ: У 2018. привреда зарадила 499,7 милијарди динара

С. БУЛАТОВИЋ

среда, 17. 04. 2019. у 06:52

БОЉЕ ПОСЛОВАЊЕ НЕГО ЛАНИ:  У 2018. привреда зарадила 499,7 милијарди динара

Фото Танјуг

Први финансијски извештаји показују да су привредна друштва пословала боље него 2017. године. Пољопривреда склизнула у "минус", а јавна предузећа спала на петину ранијег резултата

СРПСКА привреда је прошлу годину завршила са 499,7 милијарди динара профита, што је за трећину боље од претходне. Профитабилно су пословали скоро сви сектори. Најуспешнија је била прерађивачка индустрија (112 милијарди динара), рударство (109 милијарди), трговина (81,8 милијарди), саобраћај и складишта (67,8 милијарди динара). Пољопривреда, рибарство и шумарство су, међутим, од добитника тешких седам милијарди динара постали губиташи и то са "минусом" од око милијарду динара.

Послодавци су лане запослили 50.120 нових радника, показује анализа првих финансијских извешатаја Агенције за привредне регистре. Београдски регион и даље носи највећу привредну активност. Половина профита привреде је зарађена око престонице, ту послује скоро половина предузећа и запослена је скоро половина укупног броја радника, па и половина новоупослених. Другу степеницу на лествици успеха, међутим, заузео је регион Јужне и Источне Србије. И за то, као и за десет пута бољи резултат рударства, пресудан је био долазак партнера у РТБ "Бор". Расту добити у сектору соабраћаја и складишта кумовала је исплата концесионе накнаде "Венсија".

Прочитајте још - Привреда у плусу 437 милијарди динара

- Значајно лошији резултат је забележио сектор снадбевање електричном енергијом и гасом. Исказали су добитак од 7,4 милијарде динара, што је 4,4 пута мања него у 2017. години - истакла је Ружица Стаменковић, главни регистратор у Регистру финансијских извештаја АПР. - Јавна предузећа су четврту годину заредом пословала позитивно, али добит од 5,1 милијарде динара чини свега петину добити из претходне године. Јавна предузећа су смањила број радника за 590.

Банке се уписале 70,4 милијарде динара профита, десет одсто више. Друштва за осигурање су пословала са 9,1 милијардом добити, што је скок од око 40 одсто. И непрофитне институције су исказале профит, и то 4,1 милијарду динара. Од тога су удружења зарадила 1,6 милијарди динара, удружења и спортска друштва 1,1 милијарду динара, а задруге, синдикати и политичке странке заједно - 1,5 милијарди динара.

НИЈЕ ПРЕДАТО

ОД прошле године Агенција за привредне регистре (АПР) је започела процедуру принудне ликвидације за правна лица која две године заредом нису предала финансијски извештај. Почетком године 23.278 обвезника је обавештено да су се стекли услови за њихову ликвидацију. Обавезу предаје извештаја за статистичке потребе, међутим, и овог пута нису испуниле чак 51.223 фирме, удружења или установе. Највећи број њих, 22.314, у блокади је дуже од годину. У стечају је је њих 5.728, а без отвореног рачуна их је 11.725. Дуже од пет година извештај није поднео 20.791 субјекат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације