ПРОИЗВОЂАЧИ КРОМПИРА КИВНИ: Уништиће нас увознички лобији

В. ИЛИЋ

уторак, 16. 04. 2019. у 20:02

ПРОИЗВОЂАЧИ КРОМПИРА КИВНИ: Уништиће нас увознички лобији
Бурне реакције домађих кромпираша на вест о увозу омиљеног српског поврћа из Руске Федерације. Магацини пуни квалитетне кртоле, тврде произвођачи из западне Србије

НА писање нашег листа о увозу кромпира из Русије, бурно су у понедељак реаговали произвођачи из западне Србије, који наводе да су им магацини још пуни кромпира одличног квалитета, а у трговинама широм змље завршавају кртоле из увоза. Они додају да јаки увозни лобији покушавају да на све начине "униште домаћег пољопривредника", о чему најбоље сведочи кванташка пијаца на којој је највише робе из - Албаније!

Тамо би требало да стоји истакнута албанска застава, јер је скоро 90 одсто производа из те земље - рекао нам је Саво Жунић, највећи произвођач кромпира у Пријепољу и шире. - У мом магацину тренутно имам око 50 тона кромпира врхунског квалитета, а у нововарошком крају има још сигурно око 300 тона, а у ивањичком сигурно још 400 тона. Из наших магацина кромпир је излазио по цени од максимално 45 динара, а ми се питамо на који начин се он после продаје по вишеструко већој цени. Нема разлога да домаћем кромпиру буде цена виша од 70 динара по килограму, а не да се нуди по трговинама и за 100 и више динара.

Жунић додаје да увозници без икаквих квота увозе кромпир из Русије и Белорусије. Са друге стране, када Србија извози било шта квоте се морају поштовати.

Прочитајте још - ИВАЊИЧКИ КРОМПИР ОДАВНО НИЈЕ "ИВАЊИЧКИ": Више од 90 одсто "домаћег" кромпира настало је из холандског семена

Увозници кромпира без икаквог стида одлазе код нас домаћих произвођача и траже нам неопходне папире како би извршили реекспорт. Познато је да транспортне фирме из Ужица, Чачка, Београда... увозе јабуку из Италије, потом је овде препакују и извозе у Русију као српску, а онда, да се не враћају празни, потерају кромпир и овде га довозе. Онда и даље покушавају да тај исти кромпир препакују и извезу га као ивањички, гучки, српски кромпир. То је срамота шта све држава толерише - казао нам је Жунић.

Кромпираши додају и да је посебна брука шта ради фитосанитарна инспекција на граничним прелазима.

У Србију улазе шлепери кромпира који буквално смрде. А ми када треба да извеземо траже нам узорковање земље где се сеје кромпир, па све до узорковања кртоле. Притом, морамо да поседујемо све неопходне сертификате - закључили су кивни кромпираши из западне Србије, крају најпознатијем по кртоли одличног квалитета.

Прочитајте још - ОД ИЗВОЗНИКА ДО УВОЗНИКА: Кромпира мање производимо а највише увозимо из Немачке

ПРЕПОЛОВЉЕНИ ЗАСАДИ

НЕКАДА су, да подсетимо, засади кромпира у Србији заузимали и до 90.000 хектара, а данас се он гаји на око 45.000 хектара, односно дупло мање. Просечан принос је од осам до 12 тона по хектару, док је лане остварен рекордан принос, па је у брдским пределима забележен род и до 30 тона по хектару.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Maрко

16.04.2019. 22:27

То нам доноси "придруживање" ЕУ које нема алтернативу. Итекако има.

evrotalibani

16.04.2019. 22:48

To je sustina politike od 5. Oktobra do danas, namerno sistematsko unistenje domace privrede i pretvaranje nas u jeftinu radnu snagu koja radi za 200 evra u multinacionalnim kompanijama kojima jos i placamo subvencije da bi radili za njih kao roblje. Zato takve vlasti i hvale ovi iz inostranstva, jer im poklanjaju nase trziste zatvarajuci nase firme i nase proizvodjace.

Ja

16.04.2019. 22:54

Lično, uvek bih kupio domaći krompir ali na njemu yo ne piše. Zaštitite brend, obeležite svaki džak... Videćete da mnogi žele domaće ali ne vidi se ...

ZORAN ĐORĐEVIĆ

16.04.2019. 23:32

Pa ako država neće da blokira albanske proizvode izađite vi traktorima pa blokirajte vi.

električar

17.04.2019. 00:35

Нека само ови држе кромпир по подрумима и нека кукају ... Немој случајно да понуде мање цене ... Или нека нас одеру, или нека кромпир пропадне ...

Ceca

17.04.2019. 01:06

To drzava treba da uradi! Da zastiti domace. Zatvorili su banku domaceg i otpornog semena u Kragujevcu i ostale. Sta da ocekujemo? Zdravo voce I povrce?

Dragan

17.04.2019. 03:13

Ne razumem bas ista od svega napisanog. Nisam proizvodjac, i nisam uvoznik. Nego neko ko bi da kupi DOBAR KROMPIR i to ne uspeva. Ne pamtim da je neke godine bilo tako lose. Samo je sa kupusom slicno (ili gore).

Мр Радомир Шћепановић

17.04.2019. 04:20

Ја од `90 нисам ништа купио из Словеније или Хрватске.Купујем српске производе и ако ме не нервира што су фиме прдали странцима!Комплетна прехрамбена индустрија је од стране демократа продата хрватима!

Vox

17.04.2019. 15:23

@Мр Радомир Шћепановић - Sta lupas, demokrate jel, a ovi sada to ne rade, sram te bilo, pa ovi tvoji safa prodadose sve srpsku ekonomiju, a ti spomonjes demokrate, pa demokrate nisu na vlasti, nego tvoji pa samo gledamo sta je sve strancima prodato, sram te bilo

v

17.04.2019. 11:12

" imam oko 50 tona krompira vrhunskog kvaliteta, a u novovaroškom kraju ima još sigurno oko 300 tona, a u ivanjičkom sigurno još 400 tona. Iz naših magacina krompir je izlazio po ceni od maksimalno 45 dinara" - ocekujes da kupac dodje do tebe ??? isteraj to na pijac i prodaces sve za 1 dan