НЕГОТИН - За 34 године постојања хидроелектрана „Ђердап два“ на Кусјаку код Неготина произвела је 46 милијарди 340 милиона 785 хиљада киловатчасова. Да би се ова енергија добила у термо сектору то значи да је радницима са површинског копа Колубара потребно нешто више од две године да ископају потребну количину угља.


-Квалитет наше енергије је значајнији што је добијена из обновљивих извора и нема утицаја на еко систем у окружењу. Сталним улагањем у опрему и кадрове дошли смо до тога да је ХЕ „Ђердап два“ данас произвођач електричне енергије с максималном погонском спремношћу – каже Синиша Матовић, директор огранка ХЕ „Ђердап два“.

Лане су на кусјачкој електрани пре рока завршили капиталне ремонте агрегата А7 и А8, ремонт трећег степена бродске преводнице, ремонте преливних поља 3 и 4, као и ремонте помоћних опрема и блок трансформатора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Европа је рођена на Ђердапу!

- Крајем маја почиње капитални ремонт агрегата број 2 у трајању од 117 дана, а ремонтну сезону завршавамо средином децембра када завршавамо капитални ремонт аграгата број 1. Наша електрана прву половину године ради максималним капацитетом, док другу половину, када је на Дунаву мање воде користимо за ремонте. Скоро да нема опреме коју не треба прегледати и у случају потребе довести у максимално исправно стање. У овом послу који следи, као и у претходним ремонтним сезонама велику помоћ пружају нам наше колеге из „Ђердап услуга“ као и остали партнери који су дали велики допринос да имамо овако добре резултате – додаје Матовић.

ХЕ „Ђердап 2“, богате историје хидроенергетске структуре на Дунаву, грађена је у две фазе, као друга српско-румунска електрана на Дунаву. Колко је њена градња била момументална говори и податак да је уграђено 105.000 тона убетонираних делова и све ово заливено са 2.300.000 кубика бетона. Само електро-машинска опрема тежи 7.014.900 тона.

ЛИВЕРПУЛ


За изградњу „Ђердапа два“ ископано је 13,5 милиона кубика земље. Та земља би, кажу на овој електрани, заузела чак 160.714 вагона, а композиција би била дуга чак 2.507 километара. То значи да би последњи вагон био у Обреновцу, а локоматива у Ливерпулу.


АКАДЕМИЈА


На свечаној академији уз учешће инструменталиста и Мешовитог Хора Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, Хора Цркве Свете Тројице, као и КУД „Стеван Мокрањац“, уручене су и јубиларне награде радницима. За верност фирми једну, две и три деценије награђено је укупно 19 радника.


Фото: С.М.Јовановић

Фото: С.М.Јовановић