Брнабић у Дубровнику: Са Кином сарадња на свим пољима

Е. Р.

12. 04. 2019. у 12:59

Брнабић у Дубровнику: Са Кином сарадња на свим пољима

Премијерка са Ли Кећјангом и колегама из региона

Премијерка Србије на Економско-трговинском форуму Самита "16 +1". Брнабићева: Joш смо на врху листе земаља са највећим бројем пројеката

СРБИЈА је и даље на врху листе земаља с највећим бројем заједничких реализованих и уговорених пројеката у области инфраструктуре с Кином. За осам година, од првог Самита у Варшави, постигли смо много, али прави резултати ове сарадње нас тек очекују.

То је у петак истакла премијерка Ана Брнабић, на Економско-трговинском форуму у оквиру 8. Самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе који се одржава у Дубровнику. Како је нагласила, Србија јесте препознатљива по капиталним инфраструктурним пројектима, а веома је заинтересована за јачање сарадње, пре свега у областима дигитализације, иновација и образовања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kineski premijer: Saradnja unutar inicijative ima ključni zanačaj; Plenković: Hrvatska je top destinacija

- Заинтересовани смо, такође, за сарадњу у области пољопривреде, посебно извоза јагњећег и говеђег меса, и млека и млечних производа, из земаља централне и источне Европе у Кину - рекла је српска премијерка. - Задовољни смо напретком пројекта модернизације железнице Београд - Будимпешта, који је и први регионални пројекат у оквиру иницијативе "16+1".

Према њеним речима, у току је друга фаза реконструкције ТЕ "Костолац", као и пројекат изградње Коридора 11, који ће допринети повезивању југоисточне Европе са европском ТЕН-Т мрежом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Brnabić na 8. samitu Kine i 16 država istočne i centralne Evrope u Dubrovniku

- Кина гради нове финансијске механизме у циљу просперитета на глобалном плану, попут Азијске инфраструктурне инвестиционе банке, и задовољство ми је да кажем да је борд гувернера ове банке одобрио пријем Србије у чланство, чиме смо постали део заједнице која сада броји 93 земље - истакла је премијерка. Од претходног Самита у Софији, Србија је отворила Културни центар у Пекингу, а ускоро очекујемо и отварање Кинеског културног центра у Београду.


КОРИДОР 11

МИНИСТАРКА Зорана Михајловић потписује два меморандума за наставак изградње Коридора 11 и то за деонице Нови Београд - Сурчин и Пожега - Бољаре. Она очекује да ће радови на деоници Нови Београд - Сурчин почети у марту идуће године, и требало би да трају око годину и два месеца. Вредност изградње деонице Пожега - Бољаре процењује се на између 1,6 и две милијарде евра. Са кинеском страном разговараће се и о моделу финансирања.

КРЕДИТНА ЛИНИЈА СА ШТЕДИОНИЦОМ

БАНКА Поштанска штедионица је потписала историјски значајан уговор о ино кредитној линији са Кинеском развојном банком. Ово је први облик финансијске сарадње између једне кинеске и једне српске банке - каже Бојан Кекић, председник ИО Банке Поштанска штедионица. Он наглашава да су уговори изузетно повољни и конкурентни, а средства ће бити употребљена за стратешки важне развојне пројекте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације