Кинески премијер: Сарадња унутар иницијативе има кључни заначај; Пленковић: Хрватска је топ дестинација

Танјуг

12. 04. 2019. у 09:52

Кинески премијер:  Сарадња унутар иницијативе има кључни заначај; Пленковић: Хрватска је топ дестинација

Фото Танјуг

На почетку Самита учесницим се обратио домаћин, председник Владе Хрватске Андреј Пленковић. Главна тема Самита је изградња нових мостова кроз отвореност, иновације и партнерство

У Дубровнику јеу петак јутро почео 8. Самит премијера Кине и 16 земаља Централне и источне Европе, на којем Србију представља премијерка Ана Брнабић.

На почетку Самита учесницим се обратио домаћин, председник Владе Хрватске Андреј Пленковић.

Главна тема Самита је изградња нових мостова кроз отвореност, иновације и партнерство.

Биће отворена и изложба кооперације на тему образовања земаља иницијативе 16+1.

Данас ће бити одржан и 9. Економско-трговински форум, на чијем ће отварању,поред Пленковића, говорити и кинески премијер Ли Кећанг.


Прочитајте још - Брнабић на 8. самиту Кине и 16 држава источне и централне Европе у Дубровнику

На маргинама Самита планирани су састанци премијерке Србије и представника више значајних кинеских компанија, које послују у Србији.

У делегацији са председницом владе су и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која ће током дана потписати више докумената са кинеским партнерима у области инфраструктуре, и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иницијатива 16+1 успостављена је 2012. године с циљем да се промовишу пословна и инвестициона сарадња између Кине и 16 земаља Централне и Источе Европе - Србије, Бугарске, Албаније, БиХ, Хрватске, Чешке Републике, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Црне Горе, Северне Македоније, Румуније, Словачке и Словеније.

Ова иницијатива се сматра интегралним делом мегапројекта "Један појас, један пут" - савременог Пута свиле и једног од најамбициознијих пројеката у историји.

ПЛЕНКОВИЋ: ХРВАТСКА ТОП ДЕСТИНАЦИЈА

У Дубровнику је јутрос почео 8. Самит премијера Кине и 16 земаља централне и источне Европе (16+1), на којем Србију представља премијерка Ана Брнабић.

На почетку Самита учесницима се обратио домаћин, председник Владе Хрватске Андреј Пленковић, који је казао да му је велика част и задовољство да поздрави тако велики број државних челника, пословних људи и представника медија.

"Хрватска је једна од 25 топ дестинација у свету. Око 20 милиона туриста посећује је сваке године. Како бисмо додатно ојачали туризам и привредни развој, улажемо у највећи инфраструктурни пројект, а то је изградња Пељешког моста", рекао је Пленковић.

КЕЋИЈАНГ: САРАДЊА ИМА КЉУЧНУ УЛОГУ

Кинески премијер Ли Кећијанг поздравио је домаћина и све челнике држава који присуствују самиту, оцењујући да овај догађај показује да сарадња унутар ове иницијативе има кључну улогу.

Он је, осврнувши се на велики број учесника, рекао да се нада да се неће само дискутовати или расправљати, већ и међусобно консултовати и сарађивати.

"Сигуран сам да ћете на тај начин доћи до резултата који ће бити задовољавајући за све стране", поручио је Ли.

Он је казао и да је "Пељешки мост светли пример који све може инспирисати за даљу сарадњу".

"Мост је пројект Хрватске, финансиран из фондова Европске уније, а гради га кинеска фирма. То је доказ отвореног и транспарентног партнерства", додао је премијер Кине.

Главна тема Самита је изградња нових мостова кроз отвореност, иновације и партнерство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације