Због суше држава сељацима опрашта 90 милиона

Ј. Су.

12. 04. 2019. у 10:51

Због суше држава сељацима опрашта 90 милиона
Влада Србије отписала дуговања пољопривредницима за минерално ђубриво из 2012. године. Због суше само мали број призвођача успео је да измири своју обавезу плаћања ђубрива

ДУГОВАЊА пољопривредника, власника малих газдинстава, према држави за преузето минерално ђубриво из 2012. године - биће отписана, одлучено је на седници Владе Србије. Вредност дуговања према Републичкој дирекцији за робне резерве премашује 90 милиона динара.

Како се наводи у званичном саопштењу, услед тешких економских услова проузрокованих сушом, само мали број пољопривредних произвођача успео је да измири своју обавезу плаћања преузетог минералног ђубрива. Овај дуг, иначе, настао је после реализације Уредбе о продаји минералног ђубрива.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВЛАДА СРБИЈЕ: РС одобрено 9,3 милиона евра; Отписан дуг паорима од 90 милиона динара

- То су дуговања из 2012. године када је Дирекција радила размену ђубрива са пољопривредним произвођачима - рекла је, за "Новости", Зорица Анђелковић, директор Дирекције за робне резерве. - Нису сви испоштовали ту размену, вештачко ђубриво за пшеницу и кукуруз. Они нису били у могућности то да ураде. У 2013. години постојала је иницијатива да се спроведе отпис тог дуга, али се до сада није урадило.

Према њеним речима, расподела је била у пролеће 2012, а већ следеће године пољопривредници су видели да не могу да се раздуже.

- Недавно је до кабинета Владе Србије дошла информација да та дуговања постоје и одлука да се тај дуг отпише сада је спроведена - каже Зорица Анђелковић. - Реч је о малим газдинствима, а нека од њих више и не постоје.


РАТАРИ НЕ ВЕРУЈУ

НИШТА још нисмо чули, али у последњих 20 година малим пољопривредним газдинствима нико ништа није праштао. Увек се уз мале "шлепају" и велики, јер код нас има свега и свачега. Нико нас није још обавестио, а не знамо ни за коју годину је то дуг - објашњава одлуку Владе Србије Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника Војводине, .


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Francesco

12.04.2019. 21:41

Što reče jednom neko pametan - "Radio ne radio svira mi radio." Boli domaće poljoprivrednike uvo, kad rodi - Audi i Ajfon, kad ne rodi - samo Ajfon, a za Audišu će da se pobrinu džepovi poreskih obveznika... I opet kuknjava, stalno njih neko vara i otima im nešto, još uživaju tekovine Komunizma, a pevaju uspavanke kralju petru jajarađorđeviću.. Ako, doći će i vašoj alavosti kraj.