ОДЛУКА Службе катастра Рашке да у лист непокретности упише да се 43 квадрата земљишта на Копаонику налазе под делом објекта, од пре недељу дана, подсетила је јавност да држава још није истрајала у својој одлуци да сруши нелегално здање на Панчићевом врху. Рушење је први пут заказано за 7. август 2018, а кафана и даље одолева. Надлежни редом обећавају и прете, али багере на Панчић још нису истерани, нити наговештавају када ће то учинити.

Прочитајте још: СКЛАЊАЊЕ ОБЈЕКТА НА ПАНЧИЋЕВОМ ВРХУ: Засад срушен само директор са Копа?

Нелегални објекат у основи има 399 квадрата, али четири нивоа, и налази се на две катастарске парцеле и на - две општине. Рашкој припадају недавно уписана 43 квадрата, а Брусу преосталих 356 квадрата у основи. Брус је у фебруару лане, на захтев инвеститорке Снежане Митковић из Смедерева, уписао да се на парцели налази угоститељски објекат саграђен без дозволе. Без одобрења за градању сазидани су и помоћни објекат и трафостаница, а власник није утврђен. У случају Рашке, ових детаља нема. Стоји само да је под делом објекта 43 квадрата и да се други део зграде налази на другој катастарској парцели, јер софтвер РГЗ податке везује за већи део. У РГЗ уверавају да ови уписи немају никакве везе са легализацијом:

Прочитајте још: Нико не зна где је градитељка с Копаоника

- Упис објекта у катастар у складу са важећим прописима, обавља се на захтев инвеститора без обзира на то да ли има одобрење за градњу, на основу прописане документације. Чином уписа објекат не стиче статус легалног. Уколико објекат није легалан, у катастар непокретности се уписује такав правни статус.

Рушење је запело је због - сигурности. Министарство грађевинарства чека асистенцију полиције. Полиција, међутим, очекује да грађевински инспектори први пут покушају без њих. И тако већ осам месеци.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

МИНИСТАРСТВО грађевине недавно је поднело и кривиччне пријаве против директора "Скијалишта Србије" Дејана Ћике због тога што је омогућио да се нелегални објекат прикључи на струју, а од "Скијалишта" су добијали и воду. Пријаве су поднете и против некадашњег председника Општине Брус Милутина Јеличића, и против Снежане Митковић, због нелегалне градње и фалсификовања службених исправа.