Наредни корак у еволуцији плаћања су мобилни телефони јер су они одавно преважшли своју основну функцију-комуникацију, и полако добијају нове улоге, изјавила је данас директорка за тржишта Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине у компанији Mastercard Јелена Ристић.

Када причамо о томе шта је будућност дигиталних технологија и која је следећа степеница у еволуцији плаћања, то су дефинитивно мобилни телефони и то није неко велико изненађење је су они наша садашњост, наша будућност, са њима лежемо, устајемо, у просеку их користимо пет сати дневно што значи да су они одавно превазишли своју основну функцију и полако добијају нову-да служе као средство плачања”, истиче Ристић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Narodna banka Srbije odlučila: Plaćanje računa i "prepoznavanjem lica"

Она је Танјугу на Дигиталном самиту Западног Балкана рекла да је Mastercard помоћу своје платформе за дигиталне технологије мобилни телефон преоријентисао у инструмент са функцијом плаћања захваљујући најнапреднијим технологијама као што су токенизација, енкрипција и чип.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - MOBILNI ĆE ZAMENITI KARTICE: Od 22. oktobra zaživeće instant plaćanje, krajnji rok za sve banke 1. april 2019.

Што се тиче енкрипције и токенизације, када се креира виртуелна картица уместо правог броја картице, постоје заменски, што значи да је немогуће злоупотребити картицу.

Сама трансакција помоћу енкрипције је врло осигурана зато што постоји шифрирана трансакција, и чак и ако неко би хтео да пресретне такву трансакцију нема никакву употребну вредност”, рекла је Ристић.