Србија драгоцен партнер, Чешка подржава њен улазак у ЕУ

Танјуг

04. 04. 2019. у 15:55

Србија драгоцен партнер, Чешка подржава њен улазак у ЕУ

Марта Новакова
Фото: Танјуг

Чешка подржава проширење ЕУ, нарочито на земље Западног Балкана, на првом месту Србије, рекла је министарка индустрије и трговине те земље Марта Новакова
Чешка подржава европске интеграције Србије и спремна је да јој помогне у приступним преговорима са Европском унијом, поручено је данас у Београду на Пословном форуму Србија-Чешка, на којем је истакнуто да је Србија драгоцен партнер и да су чешке фирме заинтересоване да инвестирају у њој.

"Чешка подржава проширење ЕУ, нарочито на земље Западног Балкана, на првом месту Србије", рекла је министарка индустрије и трговине те земље Марта Новакова.

Она је додала да њена земља, која је од 2004. године чланица ЕУ, "зна кроз шта Србија пролази", да мора да прилагођава легислативу правилима ЕУ и понудила подршку и преношење практичних знања на том путу.

"Чека вас велики број изазова, можда нисте ни свесни шта ће ти изазови значити и шта ће значити за вашу индустрију", поручила је Новакова српским учесницима Форума.

Она је напоменула и да чешке фирме желе да инвестирају у Србији и да Чешка жели да искористи све погодности које српска влада нуди.

Новакова је рекла да Чешка жели да са Србијом сарађује у областима енергетике, коришћењу водених извора, дигитализацији локалних управа, пољопривреди...

С њом је сагласан и председник Конфедерације индустрије Чешке Републике Јарослав Ханак, који је нагласио да је Србија за Ческу "веома важан и драгоцен партнер".

Наводећи да чешки савез привредника заступа 32 гране економије, да га чини око 11.000 фирми са миллион и 300.000 запослених, Ханак је нагласио да веома цени трговинску размену између две земље, истичући да је Чешка четврти инвеститори по снази у Србији.

Прочитајте још - ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ХЛАВСОВОМ: Чешка подржава евроинтеграције Србије


Говорећи о европским интеграцијама Србије, Ханак је рекао да Србију чекају тешки приступни преговори, и истакао да су Влада Чешке и он лично спремни да јој пруже помоћ.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије Стеван Никчевић истакао је да је Србија први пут 2018. године успела да подигне ниво економске размене са Чешком на више од једну милијарду евра и да је у последњих десет година троструко унапредила однос спољно- трговинске размене.

Он је додао да Чешка и Србија имају многе заједничке политичке циљеве и подсетио да је приликом посете премијерке Ане Брнабић Прагу потписан Споразум о враћању клиринског дуга Ческој, чиме је Србија постала прва република бивше СФРЈ која је успела да регулише тај дуг.

Указао је и на секторе од значаја за унапређење сарадње, као што су рударство, енергетика, заштита животне зредине, обновљиви извори енергије, саобраћајна инфраструктура, повезивање аутомашинске и наменске, односно одбрамбене индустрије.

"Поносни смо и задовољни што смо успели да привучемо значајне чешке инвеститоре у Србију и желимо да тај спектар инвестиција буде још шири", поручио је Никчевић.

Он је додао да је по нивоу страних инвестиција, Србија у последњих неколико година значајно изнад земаља у региону, оценивши да су инвестиције значајно унапредиле и промовисале могућности српске привреде и њену слику у свету.

Никчевић је изразио наду и да ће Србија имати прилику да поново угости председника Чешке Милоша Земана за неколико месеци.

Потпредседник Привредне коморе Србије Зоран Вујовић сагласан је да је Србији на путу до пуноправног чланства у ЕУ важна подршка, сарадња и пријатељство са земљама попут Чешке, које су успешно прешле тај пут.

"Србија жели да активно учествује у креирању одрживог развоја европске економије. Дефинишући нове методе и нове циљеве, Србија жели да поручи свету да је отворена за конструктивну сарадњу и да има тржишну економију", поручио је Вујовић.

Он је нагласио да је привредни амбијент у Србији значајно измењен у позитивном правцу као разултат реформи које су спорведене и које се још спроводе.

"Генерална оцена је да су постигнути значајни резултати на плану макроекономске стабилности и да су велики помаци учињени у заокружењу привредно-правног окрвира с правном тековином ЕУ", рекао је Вујовић.

У први план су, како ја нагласио, стављени подстицаји за привлачење страних инвестиција, развој нових техологија, иновативност, енергетска ефикасност, развој обновљивих извора енергије, уз заштиту човекове околине, производња органске хране и развој финансијског тржишта у Србији.

"Највећи број чешских компанија је из ових сектора - развоја заштите жив средине, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, што нас радује јер верујемо да ће са српским компанијама наћи заједнички интерес", закључио је Вујовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

BOGDAN

05.04.2019. 07:01

HVALA CESKOJ VLADI ZA NJIHOVU PODRSKU SRPSKE DRZAVE ZA ULAZAK U NACISTICKU TVOREVINU EU.SRPSKI NAROD TO JE JEDNOM JEDNOGLASNO ODBIJO JOS DALEKE 1941.GODINE .ALI KAKO OD DRUGE CUJEM CESI KE USKORO ZATRAZITI DA NJIHOVA DRZAVA CESKA NAPUSTI NACISTICKU TVOREVINU EU.