УКОЛИКО ових дана не падне озбиљна киша, пољопривредници у Србији биће у великом проблему. Наиме, суша је већ сада озбиљно угрозила јесење усеве, а уколико се овако настави, касниће и пролећна сетва. Према проценама стручњака, просечан род пшенице, у овом тренутку, био би за 20 одсто мањи него прошле године.

- Усевима недостаје и површинска влага, а на пшеници се већ види да не напредује и да мења боју - објашњава Вукосав Саковић, директор Фонда "Жито Србије". - На појединим местима она је већ бледожута. Кише би требало што пре да буде. Прошле недеље смо заједно са УНФАО радили програм утврђивања приноса пре жетве. Сада пратимо поједине парцеле пшенице пре жетве и процењујемо приносе. У зависности од парцеле, већ је потенцијал приноса, у односу на претходну годину, мањи за неких пет до 35 одсто. То се може мењати набоље или нагоре. Сигурно је да ће се, ако буде киша, стање поправити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Суша прети пшеници

Према Саковићевим речима, влага је неопходна и уљаној репици и јечму. Недостаје им и прихрана, јер због недостатка кише, минерално ђубриво још није успело да се раствори. Уколико не падне, ситуације ће се само погоршати. Ако би се сада процењивао укупан род, износио би неке четири тоне по хектару, док је прошле године био 5,1 тону. Тамо где постоје системи за наводњавање, они се користе и за семенски јечам и пшеницу, али и у неким деловима употребљава се и за меркантилну робу. Јер ко то има, добро је да то искористи и спречи последице суше.

- Када је реч о пролећној сетви, земљиште је припремљено и негде су радови већ и почели - истиче Саковић. - Шећерна репа сади се већ почетком марта, док су пољопривредници који саде сунцокрет и кукуруз ушли у њиве крајем прошлог месеца. Многи пољопривредници чекају да падне киша како би почели са пролећном сетвом. Уколико киша падне ових дана, очекујемо да она буде готова за неких 10 до 15 дана. Међутим, ако се то не догоди, она ће бити подељена, и неко ће садити пре кише, а неко после падавина. Тешко је рећи шта је боље. Не би ваљало ни окаснити, а нису ни сад идеални услови.

Наш стручњак објашњава да страх од суше постоји, па је сигурно да ће ове године веће површине бити засејане сунцокретом. Не баш много, али за неких 10.000 хектара сигурно. Нема ни семена, али ни неког расположења за неке драстичније промене, да би сунцокрета било више.


ПОВРШИНЕ

ПРОЦЕЊУЈЕ се да ће у пролећној сетви кукуруз бити посејан на неких 950.000 до милион хектара. Соја би требало да буде посејана на неких 230.000, а сунцокрет на отприлике 245.000 хектара.