У Београду је данас одржан први Српско-немачки округли сто у области дигитализације, иновација и нових технологија, а министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже да постоји огорман потенцијал за сарадњу у будућности у овим најмодернијим и најсавременијим областима.

На округлом столу који је одржан у оквиру међународног скупа "Internation Day" учествовали су представници великих компанија како из Немачке тако и из Србије, које већ сарађују или имају огроман потенцијал за сарадњу у будућности.

"На округлом столу били су присутни и представници научноистраживачких организација, факултета и универзитета, оних који генеришу најбоље кадрове за будућу сарадњу у области дигитализације и иновација", рекао је Поповић за Танјуг.

Истакао је да је округли сто прошао изванредно, а да је закључак данашњег првог билатералног састанка да постоји огроман потенцијал за сарадњу у будућности.

"То је потенцијал за јачи економски раст и једне и друге земље. Сигуран сам да ће наше компаније у сарадњи са водећим индустријским компанијама не само немацким, него у целој Европи и свету, имати могућност да покажу своје знање и да постану блиски партнери", навео је Поповић.


Фото Танјуг

Сигуран је, каже, и да ће ИТ компаније и компаније које се баве иновацијама имати могућност да своје иновације и решења предоче великим корпорацијама које данас раде на свим тржиштима у свету.

Шеф Одељења за Југоисточну Европу, проширење ЕУ и Турску у Савезном министарству за економске послове и енергетику Хелге Толсдорф је у име немачке делегације захвалио министру Поповићу на добродошлици, позиву и самој иницијативи о организовању првог Српско-немачког округлог стола о дигитализацији.

"Сматрам да је ово веома добра иницијатива која има огромни потенцијал за нашу сарадњу и веома је добра идеја Владе Србије да организује овогодишњу конференцију о дигитализацији на Западном Балкану која ће трајати сутра и прексутура", рекао је Толсдорф.

Очекује плодононосне дебате на дводневном Дигиталном самиту који почиње сутра у Београду и нада се поновном виђењу у септембру у Берлину.

Фото Танјуг

Нагласио је да дигитализација представља изазов за све компаније.

"Ми, као владе, треба да делујемо у смеру подршке малим и средњим предузећима у овом процесу", каже гост из Немачке.

Како је рекао, у Немачкој су научни институти повезани са тимовима који посећују мала и средња предузећа како би их подржали и дали им савете како да примењују нове технологије у пословању.

"Такође, ми смо имали презентацију о развоју малих и средњих предузећа и сматрам да ће то бити добар пример у процесу дигитализације и у Србији", поручио је Толсдорф.