Јесу ли београдски таксисти у картелу?

С. Б. М.

петак, 29. 03. 2019. у 13:02

Јесу ли београдски таксисти у картелу?

CarGo, фото К.Михајловић

Удружење CarGo у четвртак поднело антимонополској комисији захтев да се испита повреда конкуренције. У Министарству телекомуникација истичу да се оглашавањем подстиче коришћење апликације

КОМПАНИЈА CarGo, заједно са 15 предузетника који су представници алтернативних видова превоза, предала је Комисији за заштиту конкуренције Иницијативу у којој позивају да се покрене поступак испитивања повреде конкуренције "због удруживања таксиста у картел".

Како је појаснио директор компаније CarGo, Вук Губеринић, Иницијатива је поднета против три удружења - Савеза такси удружења Србије (САТУС), чији је заступник Александар Бјелић, Струковног удружења такси предузетника Београд које заступа Владо Булатовић и Уговорне привредне такси коморе Србије чији је председник Саша Кнежевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Забрана за рекламе CarGo

- Имамо доказе да су та три удружења између себе формирала картел који елеминише сваког појединачног учесника на тржишту који није такси - казао је Губеринић. - У писању Закона о превозу путника учествовали су само њихови представници, али не и представници алтернативних видова превоза или корисници.

Навео је да се Удружење CarGo последњих месеци суочава са великим притисцима, а последњи је то што им је Министарство трговине, туризма и телекомуникација забранило оглашавања на телевизији и билбордима, чак и рекламирање лога.

Из ресорног министарства кажу да је републичка тржишна инспекција донела решење о забрани оглашaвања јер се притом рекламира и препоручује коришћење апликације.

фото К.Михајловић

- Преко ње се могу уговорити, наручити и платити услуге превоза путника који по својим карактеристикама одговара такси превозу. Ради се о субјекту који пружа услугу такси превоза, а не поседује одобрење надлежног органа. Тржишна инспекција је обавила надзор на основу дописа који нам је доставила Градска управа града Београда. Навели су да CаrGо није подносио захтев за издавање одобрења за обављање такси превоза, и не поседује одобрење за обављање такси превоза издато од надлежног Секретаријата - кажу у Министарству.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: CarGo: Протест док не седнемо за сто

"ИНТЕРВЕНТНО" ОДУЗИМАЊЕ

ДИРЕКТОР компаније CarGo, Вук Губеринић, оптужио је представнике такси удружења да чак координишу акцијама инспектора и полиције при одузимању њихових возила.

- Последњи пут возило је одузето уз две интервентне јединице полиције, наоружане цевима које су опколиле и нанишаниле возило члана удружења, док је са стране координисао Александар Бјелић - рекао је Губеринић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Melmak

30.03.2019. 00:55

Cela njihova kampanja je zasnovana na lazima ,izmosljotinama, najprimitivnijim uvredama, prema taxistima i ministarki Zorani Mihajlovic bez ijednog jedinog argumenta.Ovo je vrhunac,pokusaj kupovine vremena za jos malo rada na crno,bezobrazluk.