Ђорђевић: Грађани да пријављују рад на црно

Танјуг

среда, 27. 03. 2019. у 11:23

Ђорђевић: Грађани да пријављују рад на црно

Зоран Ђорђевић Фото В. Данилов

Навео је да се прошле године догодио велики број повреда са смртним исходом, а да је, да су радници користили одговарајућу опрему и заштитна средства, то могло да се спречи

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић изјавио је да ће инспекција рада реаговати на сваку пријаву рада "на црно" и непоштовање прописа безбедности и здравља на раду, и апеловао на грађане да пријављују такве случајеве.

"Апелујем на грађане да пријављују рад на црно, јер неретко се дешава и то да радници поступе помало неодговорно, односно не траже права која им припадају, а некад и једна грешка може да доведе до повреде са смртним исходом", рекао је Ђорђевић за ТВ Пинк.

Навео је да се прошле године догодио велики број повреда са смртним исходом, а да је, да су радници користили одговарајућу опрему и заштитна средства, то могло да се спречи.

Ђорђевић је казао да је и сам недавно био у улози "анонимног грађана" и пријавио неке случајеве које је приметио на градилиштима, где се не поштују прописи и радници излажу ризицима, и да је инспекција изашла на терен и донела одговарајуће мере.

"Контроле су константне и на сваку пријаву реагујемо. Сваки изгубљени живот је штета која не може да се врати и надокнади", рекао је Ђорђевић.

Прочитајте још - Како се борити против рада на црно?

Он је подсетио и да је Влада Србије ову годину посветила заштити безбедности и здравља на раду.

Како је рекао, предвиђене су бројне активности на том плану, као и измене Закона о безбедности и здрављу на раду и доношење закона о осигурању у случају повреде на раду.

Говорећи о случајевима остављених беба и томе на који нацин држава збрињава ту децу, он је рекао да су деца адекватно збринута и да је најважније да су добро и здрава. Центри за социјални рад реагују одмах, а тек пошто се створе услови може да се обави процедура преласка у хранитељску породицу, рекао је министар.

Упитан о о томе колико наменски трансфери доприносе развоју нових услуга социјалне заштите, он је рекао да је приметно да има мање примедби на рад центара за социјални рад и да ће ресорно министарство тражити да те установе оправдају средства која су им додељена.

Ђорђевић је рекао и да се из године у годину повећавају средства за особе са инвалидитетом и да им је омогућемо да учествују и раде на пројектима јер најбоље знају шта им је потребно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

s

27.03.2019. 11:39

naravno a I t I minister da vratis plate svojim radnicima a ne tvoj sektor najmanje plate u zemlji kako cenis sebe tako cene I tvoje radnike na najnize grane smo pali od ovoga ne moze gore

Nadja

27.03.2019. 12:07

Нису грађани инспекција . Радите свој посао како треба!

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

27.03.2019. 17:15

А чему ће да служе хорде инспектора рада, министре? Да испијају кафу, и примају мито, ко и до сад?