Напади на МТЕЛ у БиХ: За кога ради РАК?

С. М.

среда, 27. 03. 2019. у 09:35

Напади на МТЕЛ у БиХ: За кога ради РАК?

Зграда МТЕЛ Бањалука / Фото Поздеровић

Неутемељени напади државне агенције БиХ на фирму ћерку "Телекома Србија" - МТЕЛ, по питању монопола. Удари на МТЕЛ, док други оператер постаје доминантан. БиХ од доласка МТЕЛ-а инкасирала две милијарде КМ

ДА ЛИ има српске узурпације медија и телекомуникација у Босни и Херцеговини? Жели ли неко да Републику Српску увуче у ту игру, којом покушава да се подржи један од кабловских оператора у БиХ како би учврстио монопол на територији целе државе? Све то су недоумице које су се појавиле после изношења сугестија о МТЕЛ-овом могућем монополу на конференцији за новинаре одлазећег председаваућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића.

Занимљиво је да приликом јавног прозивања МТЕЛ-а, иначе фирме ћерке "Телекома Србија", нико од надлежних, односно из Регулаторне агенције за комуникације (РАК), није навео да је од приватизације МТЕЛ-а у протеклих десет година МТЕЛ уплатиo близу милијарду марака пореза, од тога половину милијарде индиректних а половину директних, већ су тенденциозно изнесене паушалне оптужбе о монополу. Исто тако, нико није ни споменуо да је за исти период од приватизације МТЕЛ инвестирао у БиХ милијарду марака, те још једну милијарду марака исплатио за дивиденде. Поставља се питање шта је спорно у томе да таква компанија купи једног кабловског оператора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Превозницима прете казне због локатора

Изненађујуће су и изјаве генералног директора РАК БиХ Предрага Ковача којима је недавно оптужио компанију МТЕЛ за монопол над комуникацијским тржиштем, а без доказа у виду анализе тржишта, која и јесте кључ и није никада објављена.

- Према сазнањима која ми у РАК-у имамо, "Телерад" из Бијељине и "Блиц нет" из Бањалуке су у власништву МТЕЛ-а, док је на једној од седница Конкуренцијског савета одбијен захтев МТЕЛ-а да купи "Елта кабел" Бањалука - изјавио је у Сарајеву 10. марта генерални директор РАК-а у друштву председавајућег Савета министара у техничком мандату Дениса Звиздића.

Према информацијама "Новости", у вези с целом причом о монополу поставља се питање шта је директор РАК-а урадио да спречи монопол појединих телеком оператера и за кога ради. Нека од питања која су се такође наметнула после изјава директора РАК-а је и да ли је РАК спровео анализу тржишта дистрибуције аудиовизуелних медијских услуга и медијских услуга радија, односно малопродајно тржиште дистрибуције ТВ садржаја, да ли је утврдио монопол или доминантност одређеног оператера на овом тржишту и, ако јесте, зашто то није објавио.

Предраг Ковач, директор РАК-а / Фото Кликс

Из МТЕЛ-а су поручили да су изненађени јавним наступом директора РАК-а, који се упустио у неистинито коментарисање процеса који се воде пред органима за које директор РАК-а уопште није надлежан.

- Ово се може тумачити као намера да се компанији МТЕЛ нанесе штета и наруши углед у ситуацији када легитимно и потпуно транспарентно проводи своју пословну стратегију у складу са законским процедурама. Позивамо директора РАК-а да, с обзиром на дате изјаве, објави резултате спроведене анализе о малопродајном тржишту аудиовизуелних медијских услуга и садржаја, јер се ради о поступцима који су у надлежности институције којом управља, а које она, иако је била дужна, није објавила - кажу у МТЕЛ.

Према сазнањима "Новости", ова анализа тржишта је спроведена, али из непознатих разлога никада није угледала светло дана. Без сумње је да би ова анализа показала све, па и податке о доминантности, које РАК, из неког разлога, жели да сакрије од јавности. И овде се отвара питање за РАК, да објасни јавности зашто ту анализу тржишта није објавио, иако је све остале спроведене анализе објављивао и спроводио, и да одговори да ли се на тај начин штите одређени оператери, а на штету целог тржишта комуникација у БиХ.

На питање да ли је тачно да компанија МТЕЛ има монопол над комуникацијским тржиштем и да ли постоји бојазан да ће МТЕЛ преузимањем мањих кабловских оператера стећи монопол на овом тржишту, у Конкуренцијском савету БиХ враћају лоптицу у двориште РАК-а. За медије су поручили да се РАК бави анализом тржишта комуникација и да поседује те податке. Конкуренцијски савет истиче да одлуке доноси искључиво по Закону о конкуренцији БиХ и да се свака од њих може прочитати на њиховом сајту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Савет за укидање Закона о привременом умањењу основица плата у јавним и комуналним предузећима

ОДГОВОР

У РАК-у је за "Новости" речено да су примили питања нашег листа на ту тему и да ће одговори бити достављени у законском року, по могућности и раније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Бањалучанин

27.03.2019. 17:31

И без овог чланка, јасно је да поменута компанија има монопол. То сви знамо. Што се мене тиче, за мене је то страна компанија, која ми сее никада није обратила на мом ( Уставом гарантованом) писму. И која дакле отворено презире клијенте Србе.