Сваки четврти радник без доприноса

С. Б.

25. 03. 2019. у 15:24

Сваки четврти радник без доприноса

Објављени резултати анкете НАЛЕД-а Фото Танјуг

Влада Републике Србије ће до краја месеца усвојити нови акциони план за спречавање сиве економије. Привреда инсистира на смањењу пореза на плате

СВАКОМ четвртом раднику у Србији се не уплаћују или се само делимично покривају порези и доприноси на зараду. Привредници анкетирани о сивој економији верују да је у таквој ситуацији 27 одсто запослених. Тако доживљавају пословање својих конкурената. Када је реч о њиховом раду, свега пет одсто признаје да има проблема са уплатом терета на плату, а ретки одају да један одсто запослених држи без уговора. С друге стране, више од половине привредника у Србији сматра да су услови пословања лоши, а да су услови добри истиче 45 одсто анкетираних привредника.

Редовна анкета Националне алијансе за локални економски развој открива и да четири одсто ангажованих запослених су - предузетници. Њих је послодавац условио да региструју агенцију и њему пружају услуге, иако неретко читаво радно време раде само за њега. Већина, 89 одсто има стално запослење, а шест одсто ради преко ауторског, уговора о делу или омладинске задруге. До краја месеца Влада би требало да усвоји Акциони план за сузбијање сиве ескономије за ову и наредну годину.

- Он ће имати пет циљева, 36 мера и 132 активности - најавио је у понедељак Игор Лончаревић из НАЛЕД-а. - Смањење пореског оптерећења рада и подстицајне мере за легално пословање, насупрот репресивним, остају један од приоритета привреде и НАЛЕД-а. Приоритетна мера на којој привреда инсистира јесте даље смањење пореског оптерећења зарада, где је направљен помак укидањем доприноса за незапосленост на терет послодавца. То је недовољан корак за веће растерећење, али је важан сигнал да је држава спремна да разговара на ову тему. Треба радити на укидању парафискала и успостављању јавног електронског регистра непореских намета. НАЛЕД се залаже за већи обухват ослобађања пореза почетника у пословању. Сматрамо да је неопходно у овој и следећој години завршити прелазак на систем дигиталне фискализације, увести системе е-набавки и е-фактура.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Размотрен Акциони план за сузбијање сиве економије

Нема сумње, порези и доприноси на рад се и даље најчешће избегавају у Србији, то сматра 62 одсто испитаника. Следе локалне и републичке таксе и порез на добит. Привредници процењују да у њиховој делатности свака пета фирма послује у сивој зони. Годину раније удео нелојалне конкуренције је био већи - 29 одсто.

ПОЧЕТНИЦИ

ПОРЕСКО ослобађање у првој години пословања за прва три месеца, од октобра до краја прошле године, искористило је 470 предузетника из 31 општине у Србији. На олакшицу имају право млади који почињу бизнис, а школовање су завршили до годину пре и они који су на евиденцији незапослених дуже од шест месеци. НАЛЕД се залаже да ови подстицаји буду доступни већем броју категорија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ljajić: Nivo sive ekonomije smanjen sa 21,5 na 15 odsto BDP-a


УЧИНАК ДЕЛИМИЧАН

НЕДАВНО је истекао претходни Акциони план за сузбијање сиве економије, на коме је такође радио НАЛЕД. Неке мере нису усвојене.

- Делимично смо задовљни учинком - каже Драгана Илић из НАЛЕД-а. - Учињено је доста на реформи инспекције. Није заживео регистар парафискалних намета, као ни нови систем фискализације. Очекујемо да се то до краја године усвоји, и од наредне да почне прилагођавање. Овог пута фокус ће бити на прекршајним судовима.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)