Стиропор опет на фасадама

С. БУЛАТОВИЋ

понедељак, 18. 03. 2019. у 19:02

Стиропор опет на фасадама

Depositphotos

Измењен правилник о безбедности од пожара спољних зидова зграда

СТИРОПОР се враћа "на велика врата". Овај материјал ће поново моћи да се користи као део противпожарне заштите до 22 метра висине објекта. За 14 фабрика у Србији то значи опстанак. Правилник о техничким захтевима безбедности од пожара спољних зидова зграда из 2017. године донео је ригорознија правила, а домаће произвођаче довео на ивицу опстајања. На иницијативу Привредне коморе Србије документ је измењен, усаглашен са ЕУ директивом и праксом у суседним земљама.

Претходним документом стиропор је могао да се користи као противпожарна заштита спољних зидова само приземних објеката. Домаћа регулатива сада је усклађена са регулативом Европске уније и праксом земаља у окружењу, што произвођачима отвара врата за већи пласман стиропора.

- После годину и по активних напора да се измене подзаконска акта, решено је велико питање опстанка 14 фабрика стиропора у Србији - објашњава Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС. - Досадашњи Правилник у великој мери је ограничавао коришћење стиропора и готово у потпуности елиминисао његову примену на фасадама. Правилник је сада усклађен са праксом у земљама ЕУ, пре свега у Хрватској и Словенији. И усаглашен је са законима из противпожарне заштите.

Досадашњи Правилник, са аспекта противпожарне заштите у грађевинарству, строжи је у односу на праксу у Европској унији и јасно одређује употребу стиропора као изолационог материјала. Фабрике су осетиле значај пада тражње.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Изолација кућу греје

- У протеклој години произвођачи стиропора су имали пад пласмана од 30 одсто на тржишту овог грађевинског материјала, због претходног Правилника који је усвојен без консултација са Групацијом - каже Милан Тасић, председник Групације произвођача термо и хидро изолационих материјала ПКС. - То је довело и до отежаног снабдевања термоизолационим материјалима на тржишту Србије. За пуни ефекат новог Правилника потребне су две до три године да би се материјал вратио у пројекте и наруџбине почеле поново да расту.

ВЕЋА ПРИМЕНА

НАЈВЕЋА корист за произвођаче, коју је донео измењени Правилник, јесте што се стиропор као компонента композитно фасадног термоизолационог система може примењивати и на вишим објектима него до сада - истиче Владимир Ћујић, потпредседник Групације. - И описи категорија зграда су измењени тако да ће и по том основу стиропор имати ширу примену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

a kad neko izgori

19.03.2019. 12:03

Pogrešno. Eventualno je trebalo za prizemne kuće. Setite se šta je bilo u Londonu i koliko mrtvih.Zbog interesa 3 privatika i 50 radnih mesta, biće 50 mrtvih. Nek proizvode staklenu vunu ako već hoče da se bave izolacijom.Možete tako da uvedete i da je dozvoljna vožnja pod dejstovm alkohola, sigurno bi povećali zaposlenost za 100 radnih mesta.