НОВИМ сетом измена и допуна Закона о безбедности хране и Закона о туризму надлежни тврде да ће увести ред у ове области. С друге стране, грађани се надају да ће овим словом закона, сада знати шта једу, али и са киме путују, односно верују да ће бити заштићенији од превара појединих туристичких агенција.

Прочитајте још: Јаче гаранције - мање превара туриста

Када је реч о безбедности хране, како је предочено посланицима, изменама се обезбеђује висок ниво заштите живота и здравља људи, као и интереса потрошача. Уз то, регулише се ефикасно функционисање унутрашњег и међународног промета. Овим законом, изузета је ГМ храна, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић, оштро је демантовао тврдње да се овим изменама и допунама Закона о безбедности хране, ГМО уводи на мала врата!

Прочитајте још: Варала свака шеста агенција

Измењени Закон о безбедности хране предвиђа, коначно, и оснивање Савета за безбедност хране, који је задужен за давање научног мишљења, помоћ надлежним органима и предузимање хитних мера.

Усвојен је и Закон о туризму, па су све очи упрте ка већој заштити путника. Новине су да ће туристичке агенције, уз осигурање, морати да приложи и депозит, како би добиле лиценцу.

Како је објаснио Мирослав Кнежевић, државни секретар у Министарству туризма, обавезни депозит требало би да спречи да се туристичка агенција отвара без икаквог капитала. А усклађивањем ниво депозита и гаранција, држава ће имати већи степен заштите путника, јер би у случају неке веће штете, циљ био да се направи баланс између вредности продатих аранжмана и онога што може то да надомести.


КРОЗ КАСУ

Посланици су усвојили и Закон о угоститељству, а као приоритетан задатак наведена је борба против сиве економије. Локалним самоуправама дата су шира овлашћења, нарочито када се говори о вођењу дела евиденције оних који пружају и услугу смештаја.