Министарство привреде Србије расписало је данас јавни позив којим је малим и микро предузећима, предузетницима и задругама омогућено да конкуришу за бесповратна средства у укупном износу од милијарду динара.

Програмом подршке малим предузећима за набавку опреме Министарство привреде суфинансира четвртину трошкова за набавку нове производне опреме, специјализованих алата и опреме за извођење грађевинских радова.

Износ за бесповратна средства по привреднику може бити максимално пет милиона динара, саопштило је ресорно министарство.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PREPORUKE NALEDA: Ukinuti zdravstvene kartice, smanjiti sudske takse

Овим програмом пређвидено је да, поред гранта од 25 одсто који обезбеђује држава, пет одсто чини учешће самог предузећа или задруге, а 70 одсто трошка је финансирано кроз повољан кредит партнера - банке или лизинг куће.

"Заинтересовани за ову врсту подршке конкуришу код неке од партнерских банака или лизинг кућа, које су за овај програм понудиле повољније услове кредита", каже се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Privreda bi niže poreze

Посебна погодност, наводе, јесте та што кредити не морају да буду обезбеђени хипотеком на некретнинама, већ залогом на купљеној опреми или алатима.

Овогодишњи партнери на програму су Банка Поштанска штедионица, Прокредит, Еуробанк, Кредит агрикол, Ерсте и Халк банка.

Такође, Министарство спроводи овај програм и у сарадњи са две лизинг куће - Рајфајзен и Уникредит лизинг.

Све информације и документација доступни су на интернет страници Министарства привреде: www. привреда. гов. рс.

Јавни позив је отворен до краја године или док се предвиђена средства не утроше.