Недимовић: Безбедност хране је на првом месту

Танјуг

четвртак, 14. 03. 2019. у 10:03

Недимовић: Безбедност хране је на првом месту

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић Фото Танјуг

Министар пољопривреде је рекао да ће Национална лабораторија у Батајници бити кровна институција те врсте у Србији да ће контролисати све и радити суперанализе

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је да је свестан да становништво лоше перципира безбедност хране, али је истакао да се ситуација мења и да је безбедност хране на првом месту како због грађана, тако и због извоза.

Он је рекао да ће Национална лабораторија у Батајници бити кровна институција те врсте у Србији да ће контролисати све и радити суперанализе.

"Ревизијом Закона о храни добијамо шири опсег надлежности за нашу државну Националну референтну лабораторију, како у погледу млека, тако и у погледу остале хране. Добијамо могућност да имамо једну институцију која ће бити кров и која ће контролисати све. Која ће бити опремљена тако да може да контролише сваку лабораторију која постоји у Србији", објашњава Недимовић.

Прочитајте још - Недимовић: Измене закона о безбедности хране на пролеће

Лабораторија ће имати потребну опрему да обави све потребне анализе, а иза резултата ће стати држава.

"Држава ће у новоформираној лабораторији у Батајници радити такозвану суперанализу. На тај начин, заокружићемо контролу целог система хране, од млека, преко виршли и кобасица до пестицида и микротоксина", нагласио је министар.

Додао је да је свестан да становништво лоше перципира безбедност хране у Србији, па ће зато лабораторија стати на пут таквим спекулацијама.

"Ситуација се мења. Имамо нови Закон о безбедности хране, правилнике које регулишту ову област и могућност да контролишемо све што раде мале приватне лабараторије. Тако ћемо имати контролу и увид над више од 90 одсто најосетљивијег и најрањивијег тржишта хране", нагласио је Недимовић.

Прочитајте још - Недимовић: Српска говедина и на кинеском тржишту

Министар је подсетио и да је Србија у прошлој години извезла пољопривредних производа у вредности од 3,9 милијарди евра, указујући на суфицит од 1,9 милијарди.

Оцењује да Србија има потенцијал за извоз од пет милијарди евра. Све ресорне инситуције, каже, делују у том правцу.

"Имамо много робе за извоз, и оне примарне, али и финалних производа, тако да це продаја бити већа него ове године", закључио је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације