СРБИЈА није добила све што је хтела, али ће имати више робе на бесцаринском режиму, него што је имала до сада. Домаћи произвођачи сада ће моћи да извезу у неограниченим количинама све врсте ракија, овчјег и козјег сира. Наша земља добила је квоту од 2.000 тона за извоз цигарета, као и квоту за 87.500 литара вињака и 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира.

Ово је у уторак изјавио министар трговине Расим Љајић, после састанка у Москви са министарком трговине Евроазијске уније Вероником Никишином. У престоници Руске Федерације коначно је усаглашен текст Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније. Иначе, читав споразум је закочила Белорусија, својим негодовањем због жеље наше стране да добије квоту од 1.000 тона за сир, и Јерменија, због вињака. Јерменија је штитила свој коњак, који пласира на руско тржиште.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Евроазијска унија: Пада рампа Белорусије Србији?

- Остале врсте крављег сира већ се налазе на бесцаринском режиму - казао је министар Љајић. - У Москви је договорен модеран текст Споразума о слободној трговини, који је у складу са правилима Светске трговинске организације и принципима савремене трговинске праксе. Уз Русију, Белорусију и Казахстан, са којима смо и до сада имали билатералне споразуме, нови унифицирани споразум односиће се и на Јерменију и Киргистан. Споразум садржи и елементе који ће у великој мери смањити оперативне трошкове увоза и извоза, што ће нашим произвођачима омогућити да буду конкурентни на тржишту Евроазијске уније од више од 180 милиона људи.

Коначним споразумом задовољна је и Јагода Лазаревић, специјални саветник министра трговине. Како нам је испричала, редуковане су квоте код сира, али генерално гледано, можемо бити задовољни. Уз то, овај споразум највише значи страним инвеститорима који послују у нашој земљи, јер им је Србија једна од најбољих, стратешких земаља за рад са Русијом, као коначним одредиштем. То значи и више посла за наше људе, који раде у овим фабрикама.

- Никад се у преговорима не добија све што се тражи, али с обзиром на то да су се поједине земље успротивиле и биле искључиве да неће дозволити, ово што је сада урађено представља напредак - рекла нам је Лазаревићева. - Уложени су велики напори да се до овога дође. Сада смо, свакако, отишли корак даље, јер имамо више робе на режиму слободне трговине него што смо имали раније.

Спорна питања су решена, а преговори трају од 2016. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Москва "гура" квоте за Србију

МИЛИЈАРДЕ У ХРАНИ

ВРЕДНОСТ извоза српских прехрамбених производа на тржиште Руске Федерације у 2018. години износила је 340 милијарди долара. Ипак, то чини свега један одсто укупног руског увоза хране. Иначе, са Русијом имамо и велики дисбаланс јер из ње увозимо цигарете, без царине, а истовремено наше домаће цигарете се извозе уз високу стопу царинског оптерећења. То ће сада бити промењено, а добро ће проћи и произвођачи воћних ракија и вињака у Србији.