Евроазијска унија: Пада рампа Белорусије Србији?

Ј. Су.

12. 03. 2019. у 08:02

Српска делегација, на челу са министром трговине Расимом Љајићем, боравиће данас у Москви, где се очекују финализација и коначни договор о слободној трговини између наше земље и Евроазијске економске уније

Евроазијска унија: Пада рампа Белорусије Србији?

СРПСКА делегација, на челу са министром трговине Расимом Љајићем, боравиће данас у Москви, где се очекују финализација и коначни договор о слободној трговини између наше земље и Евроазијске економске уније. Уколико договор буде постигнут, Србија ће моћи да извезе без царине одређене количине сира, цигарета и воћних ракија. Рампу на овај споразум спустила је Белорусија, која се успротивила траженој квоти од 1.000 тона за сир.

Министар Љајић данас ће се састати са министарком трговине Евроазијске уније Вероником Никишином, с којом би требало да обави финалну рунду разговора о закључењу тог споразума.

- Мислим да ћемо постићи компромис и на тај начин усагласити споразум - казао је, за "Новости", министар Љајић. - Био бих врло непријатно изненађен уколико буде другачије.

Током преговора, Србија је тражила бесцарински режим за поједине наше производе, јер се приликом извоза и даље наплаћује царина за њих. Српски тим очекује да се одобре квоте, и то 1.000 тона за сир, 2.000 тона за цигарете и 50.000 литара за вињак. Када је реч о вињаку, он је засметао Јерменији, а сир - Белорусији. Иначе, у Србију чак и цигарете из Русије улазе без царина, а наша земља, ако их извезе код њих, плаћа 18 одсто царине.

Расим Љајић

Евроазијску економску унију чине Русија, Киргизија, Белорусија, Јерменија и Казахстан. Тренутна размена робе са Србијом достиже 2,8 милијарди долара, а највише се тргује са Русијом.


ИНВЕСТИТОРИ

ЗБОГ погодности које пружа споразум са Евроазијском унијом многи страни инвеститори су и изабрали Србију за своје пословање. Наша земља је одлична веза за многе стране компаније које желе да извозе на то тржиште.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Stojan

12.03.2019. 10:31

Kako lepo zvuci cifra 2,8 miliardi, ali kad se uz nju doda rec "razmena" i da je skoro 80 % te razmene u pitanju nas uvoz nafte i gasa pametnom je to dovoljno.

zaliv.net

12.03.2019. 12:10

@Stojan - Kad si toliko pametan trebao bi znati da od prvih potpisa cena jabuka u Srbiji skace za 50% upravo zbog izvoza u Rusiju a nase vocarstvo se oporavlja upravo zbog Rusije. Mnogi ljudi su se odlucili za nove zasade upravo zbog ovih ugovora a boljitak ce tek da se oseti!

Za predsednika Putina

12.03.2019. 13:04

@Stojan -  bez te nafte i gasa mi ne bi smo ništa proizvodili pa čak ni sklapali tuđe proizvode koje nazivamo našim poput 500L.

Milan

12.03.2019. 10:46

 Srbija izvozi mesečno 700t sira u Rusiju bez carine. Carina postoji samo na tvrde sireve. Gde ćete naći 1000t tvrdog sira?

Mile

12.03.2019. 12:24

@Milan - Može se puno više,samo ako ste sposobni da poslujete po pravilima,roba mora biti verodostojna,iskreno ovo je velika šansa za srpsku privredu.Pitajte komšije iz bivše države šta bi oni dali za ovakvu mogućnost.

Vlade

12.03.2019. 13:09

znači sira i kajmaka a nigde kravu u selu da vidiš.aj za početak da naranimo našu decu pa višak da izvezemo.