КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМ: Возови на граници по 15 сати

Е. Р.

05. 03. 2019. у 20:15

КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМ: Возови на граници по 15 сати

Учеснице панела Фото Танјуг

Ова година је прекретница за развој инфраструктуре. Михајловићева: баријере са околним земљама препрека конкурентности

ВИШЕ неће бити повратка на неразвијену железницу, нереформисана железничка предузећа или "Путеве Србије" који раде на основу уговора од пре 30 година, поручила је у уторак потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најављујући почетак новог инвестиционог циклуса вредног пет милијарди евра.

Она је, другог дана Копаоник бизнис форума, најавила да ће ова година бити прекретница за развој инфраструктуре - почиње улагање у изградњу ауто-путева, нових коридора који ће повезати Србију са регионом, улагања у железницу, нове и брзе пруге, водни саобраћај и даље развијање ваздушног саобраћаја. Почеће и градња Ауто-пута мира од Ниша до Мердара, Моравског коридора, тј. ауто-пута Појате - Прељина и као и ауто-пута који ће повезати Србију и БиХ.

Михајловићева је додала да ће ове године Аеродром "Никола Тесла" имати више од шест милиона путника, да ће аеродром у Нишу имати раст од најмање 10 одсто односно да ће имати између 380.000 и 400.000 путника.

Прочитајте још - РЕД ВОЖЊЕ ЗА-НЕРЕД: Поласци возова на прузи од Пожаревца до Смедерева праве проблеме путницима

- Када је реч о пругама, повезаћемо се боље са Бугарском, Мађарском и Црном Гором и ове године ће почети радови на модернизацији и изградњи тих пруга - рекла је Михајловићева, указујући да постоји проблем нефизичких баријера са околним земљама. - То је озбиљна препрека за подизање конкурентности привреде, пошто возови стоје и по 15 сати на граници и то са земљама чланицама ЕУ, као и са нечланицама. Просек задржавања свих који превозе терет је између пет и осам сати на граници.

Михајловићева каже да и са Мађарском, Румунијом и Бугарском имамо озбиљне проблеме у нефизичким баријерама и позвала све земље у региону да се више поради на њиховом отклањању.

НОВИ РЕКОРД ИТ

ОДРЖИВОГ привредног раста, према речима министра задуженог за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, нема без дигиталне економије.

- Неопходно је много веће укључивање информационо-комуникационих технологија у сва подручја економије и друштва - нагласио је Поповић, додајући да је извоз ИТ услуга у прошлој години достигао нови рекорд од 1,135 милијарди евра и по девизном приливу је надмашио "Фијат" и "Железару Смедерево".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације