До лета биће могућа електронска идентификација путем мобилног

Танјуг

понедељак, 04. 03. 2019. у 21:54

До лета биће могућа електронска идентификација путем мобилног

Depositphotos

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић најавио је вечерас на Копаоник бизнис форуму да ће до лета бити омогућена електронска идентификација путем мобилног телефона

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић најавио је вечерас на Копаоник бизнис форуму да ће до лета бити омогућена електронска идентификација путем мобилног телефона.

"Ове године сигурно долази електронска идентификација која ће омогућити коришћење двофакторског начина комуникације и грађана и привреде на порталима електронске управе", рекао је Јовановић Танјугу.

Јовановић, који је учествовао на панелу "Корисничко искуство и њихова заштита - две стране медаље" на Копаоник бизнис форуму, објаснио је да ће то омогућити коришћење услуга електронске управе путем мобилног телефона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САВЕТ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА ПРЕДЛАЖЕ: Електронски потпис за све

"Очекујемо да то крене до лета, да буде имплементирана двофакторска аутентификација и на тај начин ће Канцеларија за ИТ постати провајдер ове услуге", додао је Јовановић.

Он је додао да ће се и с другим провајдерима кренути у потписивање уговора о међусобном признавању тих идентификација корисника, па ће тако и корисници Телекома, Теленора, ВИП-а и комерцијалних банака моћи да се логују и користе услуге електронске управе путем мобилног телефона.

Истакао је да су прошле године постигнути одлични резултати по питању увођења Е-управе, пре свега, када је реч о правним лицима.

"Уведана је аутомаска овера здравствених картица, тако да сва правна лица за своје запослене више не морају да обијају шалтере ПИО фонда да би оверили здравствене књижице, већ за милионе запослених је омогућена аутоматска овера", навео је Јовановић.

Подсетио је да је изменана и допунама закона које је донело Министарство привреде, од 1. октобра укинута потреба коришћења печата за правна лица у комуникацији с државом и нагласио да је то важан искорак за олакшавање и убрзавање рада правних лица.

Михаило Јовановић

"Ту је и електронска регистрација сезонских радника, од ове године пустили смо фантастичну услугу којом привреди омогућујемо врло једноставно путем интернета регистрацију сезонских радника. Само у прва два месеца у зимском периоду регистровано је више од 20.000 сати када су у питању сезонски радници, тако да можемо замислити шта ће бити на лето", рекао је Јовановић.

Он је додао да је уведен и Јединствени информациони систем локалних пореских администрација, којим су централизовани подаци, па грађани и привреда могу преко једног портала да виде све своје обавезе када је у питању порез на имовину.

Истакао је да правна лица од ове године електронски подносе своје пријаве за порез на имовину, као и да од 1. марта могу и да плате своје обавезе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације