ШТА се ради на градилиштима још незавршеног Коридора 10 сада прати видео-надзор. Инвеститор, предузеће "Коридори Србије", досад је поставио 17 камера на шест локација дуж јужног и источног крака овог ауто-пута, а преостало је да се монтира још дванаест. Видео-надзор се уводи на захтев Министарства за саобраћај и досад је коштао око 8,5 милиона динара, без обрачунатог пореза на додату вредност. Исти систем контроле извођача предвиђен је и на три градилишта Коридора 11.

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић пре месец дана је најавила да ће, ради контроле извођача, поставити камере дуж градилишта и да ће увид имати и грађани. Ова опција још није доступна.

- У овом моменту разматрамо техничке и друге опције за омогућавање јавног видеострима. О могућностима и евентуалном приступу видео-линку, јавност ће бити благовремено обавештена - кажу у "Коридорима Србије". - Када је реч о постављању видео-надзора на све три деонице Коридора 11, процедура постављања је у току. Инжењер је дао налог извођачу радова, "Шaндонг хај-спид групи", да у присуству надзорног органа одреди локације где ће се извршити монтажа опреме, као и да прикупи минимум три понуде за набавку и уградњу неопходне опреме за видео-надзор.


ПРОЧИТАЈТЕ И:"Шумадијски коридор" у пет праваца

Постављање камера дуж Коридора 10 поверено је фирми "Машина секјурити". Поред поставке камера, у цену су урачунати мобилни сервери за снимање, ГПС модул за праћење локације камера, оптички кабл за повезивање уређаја у тунелу, закуп интернет конекције у трајању шест месеци...

- Напомињемо да ће наведена опрема након завршетка преосталих деоница на јужном и источном краку Коридора 10 бити коришћена и на свим другим градилиштима будућих инфраструктурних пројеката - кажу у "Коридорима".

Министарство саобраћаја је задовољно што су "Коридори Србије" успешно и у кратком року остварили њихову иницијативу.

ЛОКАЦИЈЕ

ОВАКО изгледа распоред досад постављених 17 камера - на деоници Банцарево - Црвена Река: Косина 6 (три камере), Косина 7 (три камере), Косина 26 (три камере), Косина од километра 65+100 до километра 65+275 (три камере). На Косини Градиње постављене су три камере, а на источном и западном портал тунела Банцарево, укупно две камере.