ХЛАДНЕ дане ове зиме многи Крушевљани дуго ће памтити. Кварови су прекидали грејање данима, јер нису имали средстава за ваљан ремонт. Дуг Дома здравља у Новом Бечеју прекинуо је на дан везу са Хитном помоћи. Лане су због дугова у блокади били рачуни најмање 50 школа у Србији. "Тржница" у Нишу прошлог лета је била "блокирана" због дуга за струју... Грађани Србије често трпе због финансијских проблема локалних институција, предузећа и самоуправа.

Фискални савет одавно упозорава да је за решавање великих проблема у буџетима локалних самоуправа потребан системски, уместо досадашњег адхок приступа владе.

- Неуређене јавне финансије општина и градова за последицу имају изузетно низак квалитет важних услуга које би локална самоуправа требало да пружа грађанима - стоји у Мишљењу Фискалног савета. - Тако, на пример, у 50 одсто градских водовода вода за пиће није исправна, капацитети предшколских установа нису довољни, лош је систем јавног градског превоза и слично. Влада на све ове проблеме није реаговала на систематски начин, већ је произвољним повећањима трансфера из буџетске резерве помагала појединим општинама и градовима без јасних и објективних критеријума.

Прочитајте још - Слабије грејање у већем делу Крушевца

Када се питају сами градови и општине, скоро редом демантују да имају било какве проблеме у функционисању.

Тако је ЕПС због дуга од три милиона динара за струју у Краљеву у априлу прошле године обуставио испоруку електричне енергије "Природном лечилишту Матарушка и Богутовачка бања", предузећу у стечају које је газдовало јединим локалним водоводом у Матарушкој Бањи. Пумпе за водоснабдевање су буквално пресушиле, а око 4.000 мештана неколико дана је воду за пиће у својим домовима имало само три сата дневно. Овај проблем решен је тако што је ингеренцију над локалним водоводом у Матарушкој Бањи тада преузео краљевачки "Водовод", за шта је овдашња локална самоуправа издвојила 11 милиона динара.

НАЈМАЊЕ ДУГУЈУ Градска управа у Јагодини дугује најмање од свих градова у Србији. То је био одговор из кабинета председника Скупштине Града Јагодине Драгана Марковића Палме на питање да ли и колико локална самоуправа дугује за струју, телефоне и комуналне услуге јавни установама и предузећима на буџету.

- У Нишу већ годину дана сва локална предузећа несметано функционишу јер се редовно извршавају све доспеле обавезе, док се дугови из ранијих година решавају репрограмима који су склопљени - каже, за "Новости", градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Кикинда последњих година нема проблема са рачунима, али су раније због дуга најчешће били искључивани локалним медијским кућама. Тако и латиничким новинама и ЈП "Информативни центар" у чијем је саставу била Радио Кикинда и та фирма је у међувремену ликвидирана. У Новом Саду у протеклом периоду није забележено да је некој јавној установи односно институцији било искључено грејање, "исечена" струја или ускраћена нека у низу комуналних услуга због неизмирених рачуна.

Прочитајте још - У Крушевцу котлови у квару, већина корисника Топлане без грејања

Из Градске управе Шапца тврде да се редовно и у року измирују све приспеле обавезе, тако да сва предузећа и установе нормално функционишу. Проблема нема ни у Параћину, где истичу да све општинске јавне службе, предузећа и установе, укључујуци и Дом здравља, немају дугове и редовно плаћају рачуне.

- У Лозници се у последњих десет година није догодило да неко од јавних предузећа, установа од Дома здравља, школа до вртића буде у билом каквом проблему због неизмирених обавеза - каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице. - Субвенцијама и на друге начине помажемо установе и предузећа, кад затреба, како не би трпели суграђани.

И у Пироту, бар према тврдњама градских челника, све функционише како треба. Проблема нема ни у Пожаревцу, где у Градској управи истичу да нема дугова према комуналним предузећима, па нема ни искључења струје, грејања, воде и фиксних и мобилних телефона.