Од Плазме порез оде у Холандију?

Е. Р.

20. 02. 2019. у 09:02

Компанија "Кока-кола" крајем јуна преузеће пожаревачки бренд, а највероватније и "Књаз Милош". Намет на капитални добитак плаћа се држави где је продавац резидент

Од Плазме порез оде у Холандију?

Бамби ће до краја јуна прећи у руке "Кока-коле" Фото Танјуг

БАМБИ ће до краја јуна прећи у руке "Кока-коле", а врло брзо ова међународна компанија ће преузети и "Књаз Милош". Како "Новости" незванично сазнају, "Моји брендови" су продали и чувену аранђеловачку фабрику воде и то по приближно истој цени - 260 милиона евра. Толико су добили и за произвођача "плазме".

Својевремено су "Моји брендови" три најпознатија српска произвођача платили 575 милиона евра. Током година у њих су инвестирали 120 милиона евра. За две од три фабрике сада су договорили око 520 милиона евра. Како "Новости" незванично сазнају, намеравју да продају и трећу компанију "Имлек", али тек за две године.

Продаја једног од најпопуларнијих брендова у Србији отворила је и питање где ће продавац измирити своје пореске обавезе. Тренутно још није сасвим јасно хоће ли основа за плаћање бити. Порез на капиталну добит се плаћа на разлику између набавне и продајне цене. Уколико су својевремено "Моји брендови" за "Бамби" дали мање од 260 милиона евра, на разлику ће платити порез. По свој прилици - у Холандији. Тамо је регистрован "Денјуб фудс", власник "Мојих брендова".

- "Бамби", независно од трансакције, плаћа све порезе у Србији - објашњава Милица Бисић, економиста и стручњак за порезе. - Сама трансакција може створити капитални добитак продавцу, зависи од разлике између продајне и набавне цене. Порез на капитални добитак се, према Уговору о избегавању двоструког опорезивања између Србије и Холандије, плаћа Холандији. Начелно правило јесте да се овај порез плаћа држави резидентности продавца. У овом случају Холандији.

НАШ КОНДИТОР ВРЕДИ ВИШЕ ОСНИВАЧ пожаревачког гиганта Момчило Филиповић каже, за "Новости", да је "Кока-кола" направила одличан посао у куповини "Бамбија". - "Кока-кола" јесте мултинационална компанија, али ја мислим да је у овој трансакцији боље прошла - каже Филиповић. - "Бамби" вреди више. Када смо оснивали "Бамби" није постојао приватни сектор. Имао сам понуду да уђем у власништво, али сам знао да држава то не би дозволила.

Продају и "Бамбија" и "Књаза" мораће да одобри и Комисија за заштиту конкуренције. Како "Новости" сазнају, "Кока-кола" би без проблема могла да купи "Књаз Милош", без обзира на то што би онда њихов удео у тржишту воде био око 40 одсто. Уз то, њима би чак и законски могло да се дозволи да тај проценат иде и до 50 одсто, уколико они то не злоупотребе.

- Процењује се учешће на тржишту и не може унапред да се зна да ли ће неко добити или не, али "Кока-кола" има озбиљан тим адвоката и људе који се тиме баве, тако да не би ту требало да буде проблема - објашњава наш извор. - Уз то, они су регионални играч и неће само у Србији тражити дозволу. Свакако, органи који се тиме баве пазе да се таква позиција не злуопотреби. Без дозволе, рецимо, Комисије за заштиту конкуренције не могу да почну да раде, без обзира да ли потпишу уговор или не. Дозволу ће "Кока-кола" морати да тражи и за куповину "Бамбија".

Привредници верују да ова продаја доноси нове могућности за вишеструку корист привреди Србије, и компанији "Бамби" и запосленима у њој, и држави и локалној заједници, кроз нове инвестиције, раст производње, продаје, зарада, буџетских прихода...

ПРОДАВАЦ ЋУТИ Одговоре на питања која смо послали Фонду Mid Europa Partners, око плаћања пореза после обављене трансанкције, међутим, до уторка нисмо добили. Нико званично није могао да нам каже ни у компанији "Моји брендови", где ће ова ставка бити плаћена - у Србији или у Холандији.

- За српску економију најважније је да ће и после промене власника, које се данас догађају, свакодневно и свуда у свету, "Бамби" остати у Србији, да овде производи и запошљава наше људе, извози српске производе у свет, плаћа нашој држави порезе и доприносе, који већ сада износе 10 милиона евра годишње - каже за "Новости" Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

- Чињеница да једна глобална компанија као што је "Кока-кола", која овде већ има фабрике, даље шири пословање на нашем тржишту, најбољи је доказ да је пословна и инвестициона клима у Србији подстицајна за профитабилно привређивање и улагање. То је и најбоља препорука међународној пословној заједници, другим инвеститорима да је Србија место вредно њиховог капитала, кроз инвестиције у постојеће компаније или гринфилд пројекте.

Прочитајте још - "Кока-кола" купује "Бамби"

Према његовим речима, ова аквизиција "Бамбија" превазилази досадашње аквизиције те компаније, а то потврђује растућу вредност и материјалног дела бренда и индустријске својине, односно вредност трговачке марке.

- Уласком "Бамбија" у "Кока-кола" систем, присутан и на најмногољуднијим тржиштима света, произвођач из Србије, постаје карика у светском ланцу индустрије хране и пића - истиче Чадеж. - То му отвара нове канале продаје и неслућене могућности да се боље позиционира на већ освојеним и уђе на нова тржишта, да уз нове инвестиције повећа и производњу и извоз и профит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

Срђан Грковић

20.02.2019. 09:07

само породајете и воду им породајете па да ли је то реално ?

bane

20.02.2019. 09:27

ура, сад ће плазма моћи да се продаје и на КИМ без плаћања такси!

I mi cemo u Holandiju ili u...

20.02.2019. 10:20

Ko pozivi, videće. Narod odlazi iz zemlje, naročito mladi i sposobni. U Zemlji se RASprodaje sve. Dolaze strane kompanije... Moj skromni zaključak je da ćemo biti rasuri po svetu, dok će u našoj bivšoj Zemlji gazdovati strane kompanije i raditi imigranti ... Objavite slobodno. Ako grešim, blago nama!

zaliv.net

20.02.2019. 10:25

Sve prodase, jos samo gace da skinemo... bravo za vlast i ove oko njih. Ali ruku na srce od 2000 su svi isti!

UKRATKO rečeno

20.02.2019. 10:27

Došao sam do pola teksta i više ne mogu da čitam, znam sve, Amerika porobljava našu državu hteli mi to ili ne i to čine na razne načine, a isto se dešava sa ostatkom sveta, oni jednostavno hoće da vladaju svetom. Amerika zajedno sa Britanijom mora biti uništena kako bi svet mogao da živi u miru i slozi inače je kraj civilizacije vrlo blizu.

PERA

20.02.2019. 10:28

NIJE SAMO POREZ VAZAN GDE CE DA SE PLATI.... RADNICI CE NA MINIMALAC, PA NA LIZING KAO TRCE LICE PA KAO ISCEDJENA TRULA KRPA ISKORISCENA I BACENA!!!!!

Pera Kojot

20.02.2019. 19:55

@Bambino - Porez će se platiti tamo gde zakon dozvoljava a ne gde komentatori misle...

Max

20.02.2019. 14:35

@Djordje - To je i cilj ,sve prebaciti u ruke stranih kompanija ,tako da ovdje ostaje samo sirova radna snaga,porez bi se trebao ovdje platiti gdje je i izvrsena transakcija ali ne ovim "siromasnim ",uzas pa koja budala ne bi dosla ovdje!Pa ista je stvar ,sve je dobro osmisljeno ,skolujemo kadrove za zapad,pa normalno da odlaze,sve dobro pripremljeno,rasturili sve sto je bilo dobro,a mi budale,trazili ste gledajte

Niko

20.02.2019. 12:21

Tigar Pirot je biLa velika kompanija sa desetak fabrika, proizvodili su sve sto možete da zamislite od gume! Odjednom je bez pitanja akcionara izdvojena autoguma i prodata Mischelinu. Sada radnici u Mischelinu rade kao crnci, imaju pauzu od pola sata ali platu veću nego Predsednik republike. Uslovi su teški, skoro uvek je rad na temperaturi oko 70•, vazduh zagađen, u Pirotu se osjeća sumpor, smog i slično, to ranije nikada nije bilo. Hoću da kažem da robovlasnike samo interesuje profit i ništa

Isidora

20.02.2019. 12:43

EVO PRODALI SMO BAMBI PA CEMO I KNJAZ PA I SVE OSTALO A NIKO DA SE POBUNI,PA AKO NECETE DA SE BUNITE ONDA CETE OD JUNA DA JEDETE PLAZMU SA KOKA KOLOM

zaliv. net

25.02.2019. 05:03

@Isidora - Ja nisam siguran u cemu ima vise secera, u plazmi ili coca coli? Ti predlazes da secer umachem u secer?

Мр Радомир Шћепановић

20.02.2019. 12:55

Па да се сви ми из Србије пријавимо у некој таквој земљи.Холандија,Кипар,Девичанска острва,Андора,Луксембург...

Мр Радомир Шћепановић

20.02.2019. 13:00

А у чему се ви разликујете од демократа?Настављате распродају земље и то без пореза?

Ja

20.02.2019. 13:28

More pustite Bambi juriteonu sirotinju po pijacama i male radnjice i dokazite da ste mocni. Pa ti ist belosvetski hohstapleri organizuje seminare kako da se suzbije siva ekonomija a oni pljackaju na veliko.

Bgd

20.02.2019. 15:53

Većina ljudi ovde izgleda kao da je pala s Marsa i obaveštena je kao Koštunica. Narode srBski, Bambi je ODAVNO privatizovan, mislim da je do danas promenio dva vlasnika i ovo će biti treći tako da uopšte ne razumem o čemu vi ovde pišete u stilu "prodadoše sve"?! Šta vas boli uvo kome će privatni vlasnik Bambija prodati firmu? S ovako informisanim svetom još dobro i prolazimo....

Vanja Mandić

21.02.2019. 07:26

Za sve neupućene koji komentarišu: Bambi i Knjaz su davno prodati! U ovoj prodaji država ne učestvuje.