Банке продају чизме и опанке да намире дугове

Д. КРАСИЋ

понедељак, 18. 02. 2019. у 21:02

Банке продају чизме и опанке да намире дугове
У огласима агенције за осигурање депозита нађу се и неуобичајени производи. Међу имовином Универзал банке и 22.392 пара "Тигрове" гумене обуће

НАВИКЛИ смо већ да банке своја потраживања од дужника намирују продајом пословног простора, приватних станова, заложених аутомобила, машина, опреме, шума, воћњака... Али да се банка намирује продајом чизама, и то целим лагером од тачно 22.392 пара обуће, свакако није чест случај.

Агенција за осигурање депозита недавно је огласила продају покретне имовине Универзал банке у стечају. На списку је, између осталог, била и "Тигрова" гумена обућа, у вредности 28,5 милиона динара. Модне женске и обичне чизме, мушке, дечје, ловачке, радне... Па земљораднички опанци, али и 1.200 комада такозване балерина блатар обуће, једне врсте опанака, налазе се на овој листи. У јавном огласу је назначено: пакет број 1 - лагер гумене обуће "Тигар".

Уз њу, Агенција је купцима нудила још два пакета: седам милиона динара вредну опрему за штампање, као и опрему за флаширање воде процењену на готово 11 милиона динара.

Све се продавало у виђеном стању, без права на рекламацију. Купаца, ипак, није било. Поменута опрема лако може да се доведе у везу са банком. Али одакле јој чизме?!

ПРОЧИТАЈТЕ И:Банке: Дугови грађана под лупом

У Агенцији за осигурање депозита, која је практично стечајни управник банке, одговарају да је Универзал банка постала власник ове покретне имовине такозваном заменом испуњења. То би практично значило да је банка, као поверилац, од свог дужника, на име дуга, примила нешто друго у односу на оно што јој се дугује.

Овакви случајеви у пракси се дешавају када се банка, на пример, договори са дужником који упадне у проблем враћања кредита да се, уместо на заложеним машинама, намири преко неких других покретних ствари. На тај начин може да се деси да банка постане власник нечега што је, на први поглед, тешко спојиво са њеним пословањем.

- Банке у стечају продају покретну имовину у свом власништву, попут аутомобила, инвентара, основних средстава и друге покретне имовине затечене у банкама отварањем стечаја - објашњавају у Агенцији за осигурање депозита. - Ове банке такође продају и имовину која им се током стечајног поступка досуди у судским и извршним поступцима, покренутим у циљу намирења потраживања од дужника.

У Агенцији истичу да се у судским и извршним поступцима који се воде у циљу наплате потраживања од дужника спроводи поступак намирења банака као поверилаца тако што се извршење спроводи на целокупној имовини у власништву дужника, и покретној и непокретној, у складу са Законом о извршењу и обезбеђењу.

- Зато се дешава у пракси да се разнолика покретна и непокретна имовина досуђује повериоцима, у овом случају банкама, које ће је даље продавати у циљу уновчења - наводе у Агенцији за осигурање депозита.

КРЕМЕ И ДИСКОВИ

ГУМЕНЕ чизме свакако нису уобичајена "покретна ствар" у власништву банке, али се, излиставањем архиве огласа Агенције за осигурање депозита, срећемо са још сличних примера. Тако је у јуну 2016. године оглашена продаја, исто у име Универзал банке у стечају, тачно 159.860 комада разних козметичких крема произвођача "Далија". Почетна цена на тендеру за цео овај пакет била је три милиона динара. У истом огласу, на продају се нудило и 16.300 комада компакт-дискова Горана Бреговића, по стартној цени од 3,29 милиона динара.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације